Onvif is een protocol dat gemaakt is om IP camera's, NVR's en software met elkaar te kunnen laten communiceren.

Oorsprong

Het protocol is ontstaan in 2008 en staat voor "Open Network Video Interface Forum". Het Onvif protocol zorgt ervoor dat camera's van verschillende merken met elkaar kunnen communiceren. De organisatie is ontstaan doordat een kleine groep fabrikanten bij elkaar kwamen met een gezamenlijk doel. Ze wilden een internationale organisatie opzetten die het mogelijk maakte een standaard neer te zetten voor communicatie in camerabewaking.  

Fabrikanten als Bosch, Sony en Axis zijn de initiële aanzetters voor het ontwerp van het Onvif protocol.

Wil je weten welke fabrikanten er nu allemaal lid zijn van Onvif: klik hier

Het doel

De fabrikanten wilden de markt laten groeien met het protocol. In de tijd voor het Onvif protocol was het erg lastig om camera's in één software pakket of recorder te integreren. Hier hadden uiteindelijk alle fabrikanten last van. Als je namelijk zou kiezen voor een camera, recorder of software van één fabrikant dan zal je alle andere camera's daar ook aanschaffen. Dit hield de gezamenlijke groei van de markt tegen en daardoor bleef ook de groei van de markt achter. Samen groeien was de uitkomst die ze voor ogen hadden.

De eerste jaren

Omdat de meeste fabrikanten wel oog hadden om op het platform in te haken groeide het platform snel. In de eerste jaren van Onvif waren er al honderden fabrikanten lid. Wat voorheen soms niche fabrikanten waren konden nu opeens aanhaken op het platform. Daardoor werd het name voor een aantal software ontwikkelaars erg interessant om het Onvif protocol te integreren.

Garanties van Onvif

Een camera die (officieel) het Onvif protocol ondersteunt garandeert een aantal onderdelen.
De camera kan
communiceren met andere Onvif producten en hierbij zijn in basis mogelijk:


Live kijken

De beelden kunnen live bekeken worden vanaf een ander Onvif ondersteunend product.

Denk hierbij aan een recorder of software.


Opnamen

De live beelden kunnen worden opgenomen door een ander Onvif ondersteunend product.

Denk hierbij aan een recorder of software.


PTZ sturing

Het is mogelijk om basis Pan, Tilt en Zoom (PTZ) sturingen te realiseren. Deze functie is vooral belangrijk voor system integrators die in één project van bepaalde merken meerdere camera's willen gebruiken. Een system integrator kan daarmee de beste camera's kiezen voor zijn project onafhankelijk van het merk.

Profielen 

Onvif kent inmiddels verschillende profielen.

De verschillende profielen geven aan welke compatibiliteit er is. Dat betekend dat er per profiel een aantal functies gegarandeerd dienen te zijn. Een product kan meerdere profielen ondersteunen om aan te geven dat het product voor meerdere doeleinden geschikt is. Hieruit zou je vrij snel moeten kunnen opmaken of de producten die je wilt laten samenwerken optimaal geschikt zijn voor jou toepassing.


Profiel S

Het eerste profiel van Onvif gemaakt in 2011. Gebaseerd op het communiceren van een live stream, audio, in- outputs en PTZ sturingen. Dit is het basis profiel van Onvif en zal terug te vinden zijn in de meeste Onvif producten.


Profiel C

Profiel C is een ontwikkeling die ontstaan is omdat in de gehele beveiligingswereld niet alleen die vraag was om camera's maar ook andere beveiliging toepassingen te combineren. Dit profiel kan toegangscontrole van verschillende merken met elkaar koppelen. Maar het gaat nog een stap verder. Het profiel maakt namelijk gebruik van de structuur van Onvif. Hiermee is het tevens mogelijk om de andere profielen erbij te betrekken. Zo kan je bij een toegangsdeur die gekoppeld is over een Onvif C profiel een camera die gekoppeld is via het Onvif S profiel met elkaar laten samenwerken. Bijvoorbeeld door een snapshot te maken als iemand zich bij de deur aanmeldt.


Profiel G

Dit profiel geeft meer diepgang bij het bedienen van de een camera vanuit Onvif ondersteunende opnemen apparatuur zoals een NVR of software. Er kunnen bij dit profiel functies van de camera bedient worden die voorheen niet mogelijk waren. Dat is met name voor de system integrator een belangrijk functie. Hiermee kan je bijvoorbeeld instellingen in een groep camera's in één keer aanpassen en hoef je niet elke camera apart te benaderen. Daarnaast is het mogelijk om meta data vanuit de camera te ontvangen. Metadata die gebruikt wordt voor intelligente video analyse. Als je camera dat ondersteunt dan is dat een toegevoegde waarde die je ten volste wilt gebruiken in de meeste gevallen.


Profiel Q

Dit profiel maakt het mogelijk een camera gemakkelijk te vinden. Daarmee is installatie van meerdere camera snel uit te voeren. Tevens als je het IP-adres van een camera of groep camera's in één keer kan aanpassen dan helpt dat ontzettend bij installatie en voorkomt dat je per camera specifiek de instellingen dient te realiseren. Daarnaast ondersteunt dit profiel een versleutelde verbinding met de camera's. Dat betekend dat niet zomaar iedereen de videostream kan opvangen en meekijken. Dat is van belang als er gebruik gemaakt wordt van een bestaande infrastructuur waardoor de camera's communiceren in het netwerk waar ook andere apparatuur of computers toegang hebben.


Profiel A

Dit profiel gaat bijna hand in hand met het C profiel en doelt op toegangscontrole. De toevoeging hierbij is gericht op het creëren van regels, rechten en schema's voor toegangscontrole systemen. Net als bij het C profiel kan hierin samengewerkt worden met de S profiel compatibel camera's.


Profiel T

Bewegingsdetectie en andere geavanceerde functies zijn vaak in een camera ingebouwd. De vraag is daarbij altijd wie de detectie verwerkt van beweging. De camera, recorder of software kan hierbij een rol spelen. Dit profiel ondersteunt die communicatie ongeacht van waar hij vandaan komt. Daarmee is het gemakkelijk dit type functionaliteit te integreren. Daarnaast beheert het een communicatie protocol HTTPS. HTTPS is een minimaal vereiste aan het worden voor communicatie over het internet.

Wat zijn de nadelen? 

Ondanks dat Onvif een bepaalde basis garantie heeft zijn er toch nog wat nadelen. Er zijn namelijk behalve de verschillende profielen ook verschillende versies Onvif. Die versies zijn niet altijd door elkaar heen te gebruiken en daarmee vervalt dus de basis garantie die Onvif zou moeten geven. Helaas is het soms lastig te begrijpen welke versie je camera heeft. Veelal wordt de specifieke versie niet aangegeven in de specificaties van de camera. Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat het gaat om alleen een Onvif indicatie. Soms wordt er zelfs gesproken over het Onvif protocol maar blijkt het geen officiële versie te zijn.

Onofficiële Onvif 

Die onofficiële versie van Onvif heeft de organisatie getracht aan te pakken. Helaas wil dat niet altijd lukken. Onofficieel betekend overigens niet dat de Onvif niet werkt met andere camerabewaking Onvif producten. Het is namelijk een protocol dat door fabrikanten gemakkelijk te implementeren is. Het betekend alleen wel dat die basis garantie van live kijken, opnemen en PTZ functionaliteit er niet altijd volledig is. Daarnaast kan het zijn dat er bij een update van een onderdeel van het systeem de Onvif compatibiliteit vervalt.

Voor wie is Onvif

Eindgebruikers ofwel consumenten

Onvif is over het algemeen niet voor de eindgebruiker. Omdat het veel werk is om uit te zoeken welke versies bij elkaar passen en bij updates is er niet altijd de garantie dat compatibiliteit blijft bestaan. Tot systemen van 8 camera's is het dan ook niet verstandig met Onvif te werken.

Het klinkt erg aantrekkelijk en lijkt een kans te zijn om een aantal producten met elkaar te laten werken. Je zou dus een voordelige Network Video Recorder (NVR) in de aanbieding kunnen kopen en dan de camera's van een andere merk omdat die jou voorkeur hebben in uitstraling, prijs of installatie gemak. Maar meestal is het verstandig typisch bij dit soort relatief kleinere systemen voor één fabrikant te kiezen. Omdat het systemen zijn die veelal maximaal 5 jaar meegaan en in één keer worden aangeschaft. 

Als je dus camerabewaking rondom de woning plaatst dan is het gebruikelijk het gehele systeem in één keer te plaatsen. Dan is een Onvif comptabiliteit overbodig. Zou je er toch gebruik van willen maken gun jezelf dan de kans om het te testen voordat je producten aanschaft. Zo weet je zeker dat de producten compatibel zijn en naar jou wens werken.

Aansluiten op een Synology of Qnap: (Network Attached Storage) NAS

Als je opzoek bent naar Onvif compatibiliteit dan is er een grote kans dat je thuis een Synology of Qnap hebt. Dat zijn NAS devices die behalve de functie van opslag hebben het tevens mogelijk maken om camera' te integreren. Met name Synology is een merk dat hier veel voor gebruikt wordt. Bij aanschaf van een Synology krijg je twee camera licenties gratis. 

Het advies is om dan ook niet meer camera's op je 'normale' Synology aan te sluiten. Een NAS is namelijk over het algemeen niet ingericht om veel video verkeer te verwerken. Wil je meer dan twee camera's aansluiten kies dan voor een NVR van Synology, of een ander merk, die ontworpen is voor de toepassing. En let er goed op dat veel camera's op je netwerk kunnen zorgen voor een trager netwerk. Meer informatie van video over een IP-netwerk.

System integrators

Voor system integrators is Onvif veelal een warm welkom. Ook die moeten opletten dat Onvif niet zomaar zal werken en compatibiliteit is hier iets om te testen. Maar als je kiest voor een software pakket dat past bij de wensen voor jou project, klant of toepassing dan is het mogelijk om hierna te gaan 'cherry picken' voor de leukste camera's.

Je kan dus camera kiezen van een fabrikant omdat de lage licht condities van de camera goed zijn of omdat een bepaalde camera voldoet aan jou strenge specificaties. Wellicht heb je er daar maar een paar van nodig en kan je hierna met relatief simpele camera's de rest van het project invullen.

Die camera's kunnen van een voordeliger merk zijn maar wel degelijk voldoen. Dan weet je het protocol naar je voordeel te laten werken en dat zal als system integrator met regelmaat nodig zijn. Let ook hier wel op dat er bij updates een compatibiliteit probleem kan ontstaan.

Software ontwikkelaars

Software ontwikkelaars moesten voorheen in diepte elk eigen protocol van al die verschillende camerabewaking merken integreren. Dus als daar een update ontstaat dan moest de software ontwikkelaar aan de slag. Dat brengt veel risico's en kosten met zich mee omdat de camera's getest dienen te worden.

Je kunt jezelf voorstellen dat dit een strop kan zijn op de ontwikkeling. Als een software ontwikkelaar kan zeggen we zijn met Onvif compatibel dan komt er direct een groot aantal producten beschikbaar. En zal er in de toekomst een grote keuze aan producten en verschillende fabrikanten blijven.

Meestal niet gebruikt

In de meeste installaties wordt het Onvif overigens niet gebruikt. In Nederland tellen de meeste systemen niet meer dan 8 camera's. Bij die systemen is de koppeling Onvif vaak niet interessant of gewenst. Dus in de dagelijkse praktijk zie je dat het een functie is die genoemd wordt maar niet ruimschoots wordt toegepast. Zeker niet als je bedenkt dat er veel fabrikanten zijn die erg snel zijn in ontwikkeling.

Elke 3 maanden is er wel wat nieuws binnen hun product groepen. Hierbij wordt er vaak wel een Onvif protocol in verwerkt maar dat is niet de hoofdzaak waarop wordt ontwikkeld. Een fabrikant is toch echt uit op een ontwikkeling die er voor zorgt dat hun camera's het beste, makkelijkste en snelste werken met hun eigen opname apparatuur en software.

Toekomst van Onvif

In de toekomst zal Onvif zich sterk blijven profileren en zichzelf verder als een standaard ontwikkelen. Het is daarbij wel cruciaal dat zoveel mogelijk fabrikanten zich kunnen vinden in het platform. Als er geen brede ondersteuning is van het implementeren van het protocol in de producten dan is zal er weinig groei plaatsvinden.

Daarnaast hoop ik dat het protocol meer geschikt zal worden voor de eindgebruiker. In de zin dat er zonder enige kennis gebruik gemaakt kan worden van het protocol. Waarbij je plug and play gebruik kan maken van de functionaliteit. Dit zal kwaliteit van de gehele branche ten goede komen. Je creëert een vrije keuze van camera, NVR en software waarbij je de 3 beste weet te combineren zonder enige kennis.

Hoe kan ik compatibiliteit ontdekken?

Compatibiliteit van Onvif zou altijd terug te vinden moeten zijn in het datasheet van het product. De fabrikant geeft hier over het algemeen een duidelijke omschrijving over. Vaak om dat het een extra verkoop argument is staat het duidelijk aangegeven en loopt een fabrikant er mee te koop. Helaas is een datasheet soms lastig te vinden of zijn de profielen niet duidelijk aangeduid. Daarvoor kan je altijd uitweiden naar de Onvif device manager.

Onvif device manager

De Onvif device manager is gratis te downloaden vanaf de Onvif website. Hiermee kan je alle Onvif compatibel camera's aangesloten in je netwerk terug vinden. Daarna kan je op de camera inloggen om de live beelden te zien en te herkennen welke functionaliteit ondersteunt wordt.

Een mooie tool maar als je zeker wilt weten of alle functies werken als je een camera en recorder aan elkaar koppelt zorg er dan voor dat je de producten hebt getest of iemand anders bekend is met de testresultaten. Op de website van Onvif zelf is de device manager niet te vinden. Maar via de onderstaande link is hij wel gratis te downloaden. 

Download de Onvif device manager

Onvif device manager gebruiken

De Onvif device manager is makkelijk om te gebruiken. Hij is er voor het achterhalen van de RTSP stream, instellingen aanpassen en testen voor van u IP-camera. Na het downloaden is het een kwestie van inloggen met de juiste gegevens van de camera en de instellingen kunnen worden aangepast. U kunt de Onvif manager nu direct toepassen, een uitgebreide uitleg daarover vind u in de post: Onvif devce manager software gebruiken