HD-TVI is een techniek verantwoordelijk voor snelle ontwikkeling binnen de renovatie. De strijd met concurrenten gaat nog steeds hard door om voorop te blijven lopen in de laatste ontwikkelingen.

Wat is HD-TVI?

Top beeld kwaliteit over de coaxkabel in één zin. HD-TVI is een techniek die analoge camerabewaking systemen kan vervangen over de bestaande kabel. HD kwaliteit, FULL-HD, 5MP en 4K over de coaxkabel  of een netwerk kabel. Een techniek die ook goedkoper is om aan te schaffen dan IP camera's. Als de camera HD-TVI ondersteund en je DVR ook dan is het mogelijk die kwaliteit te bereiken voor een scherpe prijs. De techniek is een ontwikkeling van Techpoint maar wordt met name door Hikvision gebruikt. 

Het was analoog

Analoge camera's die zijn geplaatst worden aangesloten met een losse voeding en een coaxkabel. Analoge camera's liepen op een zeker moment tegen een beperking op in kwaliteit. Rond die tijd zijn IP-camera's geïntroduceerd. IP-camera's waren de snelst ontwikkelende camera's in zijn tijd. Daarin hebben ze altijd de voorkeur gehad en veel terrein gewonnen. De laatste jaren zijn er nieuwe technieken in opkomst met dezelfde kwaliteiten als IP gericht op een bestaande infrastructuur.

Voor wie is HD-TVI belangrijk?

Voor iedereen die opzoek is naar een aantrekkelijke prijs over de coaxkabel. De aantrekkelijke prijs kan alleen al een motivatie zijn om te kiezen voor een techniek over de coaxkabel. De camera's en recorders zijn erg aantrekkelijk in prijs. Maar vooral als er al een coaxkabel ligt dan kan die bestaande infrastructuur gebruikt worden. Hiermee is het vervangen van een bestaand systeem mogelijk in een handomdraai en kost het maar een fractie van de tijd.

Waarom kan HD-TVI het verschil maken?

HD-TVI dat door is een techniek die dezelfde kwaliteiten van een IP-camera naar de coaxkabel brengt. Het was een open standaard bij de introductie. Het Japanse bedrijf techpoint heeft de techniek ontwikkeld. Later is Hikvision één van de grootste afnemers geworden. Doordat Hikvision de mogelijkheid had om de techniek in de markt te profileren zal je geen andere merken meer vinden met HD-TVI in het pakket. Hikvision heeft aan de techniek middels een andere term gekoppeld: Turbo HD

Turbo HD van Hikvision

HD-TVI is een techniek die dezelfde kwaliteiten van een IP-camera naar de coaxkabel brengt. Hikvision heeft die techniek omgedoopt tot Turbo HD. Daarmee boorduren ze voort op een bestaande HD-TVI techniek en ontwikkelen ze een eigen product daarop. De HD-TVI is een open standaard maar Hikvision is de enige fabrikant die er producten mee maakt. Hikvision heeft een grote Original equipment manufacturer (OEM) afzet waarbij ze de bestaande producten voorzien van een andere logo.

Welke opties zijn er in het HD-TVI pakket.

Dome, buis, turbo HD PTZ camera's zijn er in het pakket. Alle denkbare opties voor camerabewaking zijn er ook in het pakket van High Definition Transport Video Interface (HD-TVI). Er is geen verschil bij keuze tussen een IP systeem of een HD-TVI systeem. Een PTZ camera kan aangestuurd worden door middel van Pan, Tilt en Zoom. Hier werd bij een analoge toepassing een aparte kabel gebruikt om de PTZ camera aan te sturen. Die aparte kabel is niet meer nodig bij een HD-TVI systeem.

Video, audio, data en stroom over één kabel

Met Turbo-HD kan alle informatie over 1 kabel lopen. Daardoor is hij net zo ideaal als een IP-camera. Audio komt minder voor turbo-HD camera's dan bij andere concurrerende technieken. Een turbo-HD camera met een ingebouwde microfoon is te herkennen aan een 's' toevoeging aan het einde van het artikelnummer. Audio wordt niet veel gebruikt in Nederland bij de kleinere camerabewaking sets. Het aansturen van de camera over de coaxkabel kan wel een echte uitkomst zijn. 

Updaten en aansturen over de coaxkabel 

Met PTZ sturingen over de coaxkabel is het mogelijk om dus met alleen een voeding en coaxkabel l de camera volledig te bedienen. Er is hiervoor geen aparte kabel meer vereist en maakt ook renovatie van complexere systemen mogelijk. Doordat die sturing over coaxkabel mogelijk zijn kan ook het menu in de camera bedient worden. Zelfs updates van de camera kunnen over de coaxkabel gedaan worden. Dezelfde functies als een IP-camera zijn dus gegarandeerd bij HD-TVI en Turbo-HD.

Voeding over de coaxkabel met PoC (Power over Coax)

Net als bij IP-camera's is het mogelijk om de voeding over de coaxkabel te laten lopen met PoC. De turbo-HD camera's hebben de optie om dus met 1 kabel te werken. Daardoor hoeft er geen aparte kabel voor de stroom meer toegepast te worden. De PoC functie heeft geen invloed op de lengte en kan ook op bestaande coaxkabel toegepast worden.

On Screen Display

Het On Screen Display (OSD) is bekend uit de analoge techniek. Het is een menu wat te zien is op het camerabeeld en waarmee een aantal functies in te stellen zijn. Het instellen van de beeld verbeter functies zoals WDR, BLC en zelfs het in en uitschakelen van de infrarood verlichting. Dit zijn de technieken waarmee HD-TVI een echte concurrent wordt met IP techniek.

Hikvision turbo HD colorvu

Een trend die nu gaande is zijn camera's met witte of gekleurde LED eronder. De LED zijn niet bedoeld als infrarood verlichting maar om af te schrikken of een beter kleurbeeld weer te geven. Die witte of gekleurde LED kunnen via de app bediend worden of als alarmlicht afgaan. Het bedienen van die LED is mogelijk over de coaxkabel.  

Hoe werkt HD-TVI? 

HD-TVI heeft meerdere ontwikkelingen meegemaakt. Bij kleinere systemen zal de recorder en camera's bij elkaar aangeschaft worden. Bij de grotere systemen kan de aanschaf in fase verlopen. Kijk goed voor welke de versie HD-TVi of Turbo-HD de camera of recorder geschikt zijn. Daarmee is namelijk de hoogste resolutie te halen. 

HD-TVI / Turbo-HD Resoluties

De HD-TVI zijn bestemd voor bepaalde resoluties.  

Versie/techniek

Resolutie

Introductie jaar

HD-TVI (Turbo HD) 1.0

1080p (FULL-HD)

2013

HD-TVI (Turbo HD) 2.0

4MP

2014

HD-TVI (Turbo HD) 3.0

5MP en PoC

2016

HD-TVI (Turbo HD) 4.0

8MP (4K realtime)

2017

HD-TVI (Turbo HD) 5.0

2020


Backwards compatible

De meeste HD-TVI camera's die op de markt worden gebracht zijn backwards compatible. Oftewel ze zijn ook te gebruiken als de ouderwetse analoge camera's. Dat heeft veel voordeel als je camera's gaat vervangen. De prijzen zijn namelijk gelijk en in veel gevallen zelfs goedkoper geworden dan analoog. Hiermee is het er makkelijk een systeem in fase te vervangen. Als er nu camera's vervangen kunnen worden maar later pas de DVR (opname recorder) dan is het systeem op de toekomst voorbereid.  

Welke kabel kan ik gebruiken?

Er zijn twee type kabel die gebruikt kunnen worden bij HD-TVI camera's. De coaxkabel en een netwerk of UTP kabel. Dat komt omdat het een techniek is gemakkelijk te transporteren is. Het is een analoog signaal en die heeft als groot voordeel dat het type kabel niet erg belangrijk is. Een coaxkabel de beste oplossing voor de installatie en mikt de techniek daar op. Het is daarnaast ook mogelijk om met een twisted pair of netwerkkabel te werken. De techniek richt zich met name op het hergebruiken van bestaande kabel maar de techniek is flexibel in toepassing. Als jij een paar nieuwe camera's gaat toevoegen kan je wellicht beter met netwerkkabel werken. Die is voordeliger en makkelijk om te trekken. 

Turbo-HD balun

Met een turbo-HD balun kan een netwerk kabel gebruikt worden bij het installeren van een analoog of HD-TVI systeem. De cat5 of cat6 kabel kan met connector in de balun geklikt worden. De kant van de balun met een BNC connector worden aan de camera en aan de recorder aangesloten. Het daarmee dus ook mogelijk om een gedeelte van het systeem met coax en een gedeelte met netwerkkabel uit te voeren.

Maximale afstanden HD-TVI en Turbo-HD

Controleer altijd voor de zekerheid het datasheet op de Hikvision website. De maximale afstanden zoals omschreven kunnen alleen gehaald worden als de camera en recorder dezelfde versie techniek ondersteunen. De omgeving van de kabel kan invloed hebben op de maximale afstand. 

Resolutie

Afstand coax kabel

Afstand netwerk kabel (balun)

1080p (FULL-HD)

1200 meter

200 meter

4MP 

500 meter

200 meter

5MP 

500 meter

200 meter

8MP (4K)

500 meter

200 meter

4 in 1 oplossingen

HD-TVI camera's werken het beste met HD-TVI recorders. De camera zijn veelal uitgevoerd al een 4 in 1 variant. Het is bij deze techniek handig om een HD-TVI recorder te gebruiken. De 4 in 1 camera's hebben weliswaar ondersteuning voor meerdere technieken maar de meest volledige functionaliteit krijg je bij een HD-TVI recorder. Met name omdat de turbo-HD recorders van Hikvision bijzondere functies bieden i.c.m. de turbo-HD camera's. 

Turbo-HD als een nieuw systeem

Vanwege de afstand van een turbo-HD systeem kan het ook aantrekkelijk te zijn om voor een tubo-HD systeem te kiezen bij een nieuwe installatie. In sommige situaties of projecten dienen er grote afstanden overbrugt te worden. Daarmee kan het aantrekkelijk te zien om te kiezen voor turbo-HD omdat de systemen nu alle handigheden en functies van IP-camera's kennen. Een Hikvision turbo-HD set is makkelijk aan te leggen met PoC en voordelig in aanschaf.