HDCVI is een techniek die vanuit de fabrikant Dahua ontwikkeld is. Het heeft de laatste jaren een snelle ontwikkeling meegemaakt en vele malen voorgelopen in de ontwikkeling.

Wat is HDCVI?

HDCVI is HD kwaliteit over de coax kabel techniek voor camerabewaking die voor het eerst geïntroduceerd is in 2012. De techniek kan van HD kwaliteit tot 4K kwaliteit over de coax kabel weergeven. Het is een ideale techniek voor het renoveren van een project waar al coax kabel aanwezig is. Daarnaast heeft de techniek een zeer aantrekkelijke prijs. HDCVI is van de fabrikant Dahua en die staat bekend om hun Starlight techniek voor duidelijke beelden bij weinig licht. 

Analoog renoveren

Met de introductie van HDCVI mikte het bedrijf Dahua op de analoge markt. In 2012 was een overgrote meerderheid van de systemen analoog (500 miljoen). De mogelijkheid om de coax kabel te kunnen hergebruiken was ideaal. Daardoor was het mogelijk snel bestaande projecten te renoveren naar HD kwaliteit voor een zeer aantrekkelijke prijs. Daarbij was het mogelijk om zonder IP kennis systemen te maken met megapixel kwaliteit. Analoge camera's hadden een voordeel in prijs tegenover IP-camera's. Dat voordeel is er nog steeds. Het is mogelijk om voor een paar tientjes een HDCVI camera aan te schaffen.

Wie kan HDCVI inzetten

Iedereen die om kan gaan met analoge camera's kan direct aan de start met HD-CVI. Het voordeel van alleen een coax kabel tussen de camera en de recorder is dat er geen IP-kennis voor nodig is. Het is mogelijk om de coax kabel kant en klaar aan te schaffen. Daarna is het een kwestie van alles aansluiten (in elkaar klikken). Een HD-CVI recorder is voorzien van een QR code die het mogelijk maakt om directe te verbinden met de smartphone app.

Waar kan HDCVI het verschil maken?

Prijs en installatie gemak. De prijs van een HD-CVI camera is gemiddeld lager dan die van een IP-camera. Daardoor kan het niet alleen een verschil maken bij de renovatie maar ook bij een nieuwe systeem. Als er tijdens de installatie al een coax kabel ligt dan is HD-CVI een goede keuze. Dan hoeven alleen de camera's en recorder vervangen te worden en dat scheelt in de tijd. 

Welke mogelijkheden biedt HDCVI

Alle mogelijkheden die IP-camera's hebben zijn ook te vinden bij HD-CVI camera's. Het gaat erg ver bij 
HD-CVI camera's, de camera's kunnen zichzelf automatisch updaten via de coax kabel. De recorder die verbonden is met het internet kan de status en firmware versie van een camera herkennen en updaten. Maar ook dagelijkse praktische opties zoals het aansturen van een PTZ camera is mogelijk. HD-CVI stopt niet alleen bij het updaten of het aansturen van een PTZ camera maar gaat nog veel verder.

Video, audio, data en stroom over één kabel

Het is mogelijk om over een coax kabel niet alleen de video maar ook de audio, data en stroom te realiseren met HD-CVI. Daarmee staat een HD-CVI camera dus op gelijke voet met een IP-camera. Met name audio is een optie die veel te vinden is in de HD-CVI camera's. Audio kan een toegevoegde waarde zijn om meer inzicht te krijgen in een situatie. Denk hierbij aan een overval van een winkel, de dader kan dan mede herkend worden aan zijn stemgeluid. 

Aansluiten met 1 kabel via PoC (Power over Coax)

Doordat het mogelijk is om de stroom naar de camera's over dezelfde coax kabel te laten lopen, kan er gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden met één kabel. Indien er al bestaande coax kabel aanwezig is kan die hergebruikt worden. De bestaande voedingen komen dan te vervallen. Let wel goed op dat bij deze optie zowel de recorder en de camera's die optie ondersteunen. De aanduiding bij de Dahua camera's is PoC.

Het sturen van data heeft als grote voordeel dat het mogelijk is verschillende commando's te geven aan een camera. 

Sturing over de kabel

Dit was altijd alleen mogelijk voor IP-camera's. Maar IP-camera's hebben een groot nadeel en dat is de vertraging, ook wel lag genoemd. Dat is niet het geval bij HD-CVI camera's. Doordat er nagenoeg geen vertraging is kan het een voordeel bieden voor PTZ camera's. Bij het sturen van een PTZ camera kan een halve seconde vertraging het verschil maken van iemand kunnen volgen in een stadion of niet. Daarom is de sturing over een coax kabel bij HD-CVI een techniek die voorop loopt. Dankzij de tweeweg communicatie is het bijvoorbeeld ook mogelijk een alarm uitgang op de camera aan te sturen. Daar kunnen verschillende dingen op aangesloten worden zoals verlichting of ruitenwissers op de camera.

Hoe werkt HDCVI? 

Het is nog steeds een analoog signaal. Er zijn 500 miljoen analoge systemen (dus met coax kabel) in de wereld. De coax kabel is nooit een beperking geweest. Wellicht heeft u, of iemand in u omgeving, een coax aansluiting voor televisie en internet. Dan komen er dus meerdere HD televisie zenders binnen over de coax kabel. Dat is dezelfde kabel die gebruikt wordt voor analoge camera's. HD-CVI is dus een manier om die kabel beter te benutten. Een techniek die dankzij de jaren van ontwikkeling de laatste kwaliteit in de camerabewaking branche weet te realiseren.

HDCVI Resoluties

HD-CVI heeft verschillende resoluties. In de onderstaande tabel zijn de resoluties en introductiejaar te zien.

Versie/techniek

Resolutie

Introductie jaar

HD-CVI 1

720p (HD Ready)

2012

HD-CVI 2

1080p (FULL-HD)

2013

HD-CVI 3

3MP

2015

HD-CVI 4

4MP 

2016

HD-CVI 5

5MP 

2017

HD-CVI 6

6MP 

2018

HD-CVI 8

8MP (4K realtime)

2019


Backwards compatible

De camera's en recorders kunnen ook nog met een analoog signaal omgaan. Stel dat u nu een systeem heeft met 4 analoge camera's en een analoge recorder. Dan is het mogelijk om alvast 1 HD-CVI camera aan te schaffen. De HD-CVI camera kan ingezet worden als analoge camera.

Het is ook mogelijk om alleen de recorder om te wisselen mocht dat nodig zijn. De HD-CVI  recorder kan de analoge camera weergeven en opnemen. Daarna kunnen de camera's in gedeelte gewisseld worden van analoog naar HD-CVI indien gewenst. Daardoor hoeft er niet direct een grote uitgave gedaan te worden en is het toch mogelijk om al met één camera naar een hoge resolutie kwaliteit toe te gaan.

Welke kabel kan ik gebruiken?

HD-CVI richt zich op de renovatie markt en daarom is het bedacht om te gebruiken met een coax kabel. De meest gebruikte kabel daarvoor is de RG59 B/U. Daarnaast is het ook mogelijk om de transmissie via een netwerk kabel te laten lopen. Dat is dezelfde kabel die je gebruikt voor je computer bijvoorbeeld. Omdat de camera en recorder voorzien zijn van een BNC aansluiting (zie foto hierboven) geschikt voor coax, is er een verloop gewenst bij netwerk kabel. Een verloop van UTP (netwerk) kabel naar BNC heet een balun.

Balun voor netwerkkabel 

Met een HD-CVI balun kan een netwerk kabel gebruikt worden bij het installeren van een analoog of HD-CVI systeem. De cat5 of cat6 kabel kan met connector in de balun geklikt worden. De kant van de balun met een BNC connector worden aan de camera en aan de recorder aangesloten. Het daarmee dus ook mogelijk om een gedeelte van het systeem met coax en een gedeelte met netwerkkabel uit te voeren. Vooral bij een uitbreiding van het systeem is dat fijn want een netwerkkabel is voordeliger in aanschaf. 

Maximale afstanden HDCVI kabel 

Een groot verschil tussen het gebruik van een coax kabel en een netwerk kabel is te vinden in de afstand. Indien er een coax kabel toegepast wordt kan HD-CVI tot 700 meter overbruggen. Controleer wel altijd de gegevens van de specifiek camera en de recorder. De omgeving kan daarbij ook van invloed zijn op de afstand (andere elektriciteitskabels).

Resolutie

Afstand coax kabel

Afstand netwerk kabel (balun)

720p (HD Ready)

700 meter

200 meter

1080p (FULL-HD)

700 meter

200 meter

3MP

700 meter

200 meter

4MP 

700 meter

200 meter

5MP 

700 meter

200 meter

6MP 

700 meter

200 meter

8MP (4K)

700 meter

200 meter

4 in 1 oplossingen

Ondanks dat HD-CVI door Dahua ontwikkeld is ondersteunt het alsnog andere formaten. De zogenoemde 4 in 1 camera's ondersteunen analoog, HD-CVI, HD-TVI en AHD. De camera's van Dahua zijn dus tevens te gebruiken met andere HD over coax systemen. Overigens is dat af te raden doordat het dan niet meer mogelijk is om sturingen, stroom en audio over de kabel te realiseren. Het is een sterke aanrader om bij aanschaf van een HD-CVI camerabewaking set alle componenten van hetzelfde merk te gebruiken.