Een PTZ camera wordt in vele maten en vormen aangeboden.
De bekendste variant is de 'dome' PTZ camera.
Een bol camera die je alle kanten op kan draaien. 

PTZ staat voor Pan, Tilt en Zoom. 

Met een PTZ camera is het mogelijk de camera rond te draaien en vaak optisch te zoomen. Het is dus mogelijk om op afstand de camera naar een gewenste richting te laten kijken. Dat kan vanaf een monitor waarmee je kijkt of vanaf een smartphone. Het inzoomen is optisch inzoomen en hierdoor is er geen verlies van beeldkwaliteit. 

Preset om snel te draaien en zoomen


Een preset bij een PTZ camera betekend dat er een vooraf ingesteld gebied snel opgeroepen kan worden. Die vooraf ingestelde posities zorgen ervoor dat er snel naar een gebied gekeken kan worden. Neemt het voorbeeld van een terrein met een slagboom waarop ingezoomd kan worden als er een auto voor staat. Een receptionist of beveiligings-medewerker kan dan met één druk op de knop even het kenteken van de auto bekijken. 

Operator voor het bedienen van de camera

Een PTZ camera heeft over het algemeen geen zin. Het heeft geen zin om een draaibare camera in te zetten die ook nog eens kan inzoomen als er niemand is om hem te bedienen. Zodra er iemand achter een joystick zit die de functies van een PTZ camera kan benutten dan heeft de keuze voor dit type camera nut. Als die persoon er niet is of er niemand de camera kan besturen dan verlies je al snel de toegevoegde waarde.

Een operator kan in een nood situatie gemakkelijk een beter beeld krijgen door in te zoomen. Een mens die de situatie kan inschatten weet tevens direct welke vervolg stappen er nodig zijn. Bijvoorbeeld het volgen van een verdacht persoon in een supermarkt of winkelcentrum. 

Voordelige PTZ varianten


Een PTZ camera heeft vaak geen zin om toe te passen gezien de prijs van de camera's. De professionele PTZ camera's beginnen over het algemeen bij 600,- euro of meer (voorbeeld). Ze hebben de term professioneel omdat ze getest zijn op het aantal keer dat ze kunnen draaien. Van een professionele variant wordt verwacht dat hij minimaal 5 jaar in staat is continue te draaien.

De professionele variant zal regelmatig worden gebruikt en zelfs als hij niet wordt gebruikt dan kan hij ingezet worden om een tour te laten draaien. Er zijn op de markt natuurlijk voordeligere varianten te vinden. Die zullen alleen geen werking over langere tijd garanderen.  

Automatisch ronddraaien met een tour


Een tour bij een PTZ camera is het volgen van een vooraf ingestelde route. De route bestaat dan uit een aantal presets die hij gaat volgen. Per preset kan er ingesteld worden hoelang hij op die positie moet blijven. Een tour wordt vaak gebruikt als een camera 'niets'  te doen heeft. Oftewel hij niet actief gebruikt wordt door een operator. Denk eraan dat als hij aan het ronddraaien is dat er altijd een stuk in de opname zal missen van het terrein.

Slimme functies


Sommige camera's zijn voorzien van slimme functies. Met die ' slimme functies'  kan een camera beter resultaat leveren. Bijvoorbeeld als er een bepaald gebied niet in beeld mag komen dan is dat zwart te maken. Bij het ronddraaien is er alleen een zwart gebied te zien als je er langskomt. Daarmee onthoud de camera welk stuk afgeschermd is in het 360 graden overzicht. 

VCA (Video Content Analytics)


Video Content Analytics (VCA) geeft zijn de slimme functies waarmee een camera in kan schatten wat er in het beeld gebeurd. Met VCA is het mogelijk om een onderscheid te maken tussen een mens en een dier. De camera kan dan beginnen met opnemen als er beweging is van een mens of een object de grote van een voertuig.

Het gaat zelfs nog verder doordat een camera met VCA begrijpt hoe het object zich beweegt en welke kant op. Stel je wilt een melding of opname starten als er iemand de tuin inloopt maar niet uitloopt. Of specifiek bij een bepaald gebied in de winkel wil je dat de camera gaat inzoomen op de persoon. Met VCA kan je één of meerdere lijnen trekken in het beeld waarbinnen er een actie moet gebeuren. Nadat iemand over die lijn heenloopt, kan je niet alleen de opnamen starten, maar als de camera voorzien is van autotracking zelfs die persoon volgen.

Auto tracking


Sommige camera's zijn voorzien van een functie die 'autotracking' genoemd wordt. De functie autotracking geeft de mogelijkheid om automatisch objecten te laten volgen. Het volgen van object kan gewenst zijn in een aantal situaties als er op iemand ingezoomd dient te worden onder tussenkomst van een operator.

Vaak wordt er bij deze functie een beeld geschetst dat iedereen in het beeld automatisch te volgens is door de camera. Maar als je een auto laat volgens door de camera en er rijden twee auto's door de straat dan zal de camera een keuze moeten maken in welke hij gaat volgen. Zal dat altijd de keuze zijn die je zelf ook wilde maken? Pas dus op met het toepassen van die functie en denk er goed over na. 

Wanneer kan je een PTZ camera toepassen?


Een PTZ camera toepassen kan voordelen bieden als er op een aantal specifieke plekken een extra overzicht gewenst is. Neem een situatie die al met vaste camera's voorzien is van een goed overzicht van een terrein. Een PTZ camera maakt het mogelijk om in te zoomen op een specifiek gebied. Hierdoor een scherper beeld te creëren van een bepaalde situatie. Als een 'vaste' camera beweging detecteert dat kan de PTZ camera hierna op dat gebied inzoomen. Hiermee gaat het overzicht van de rest van het terrein niet verloren maar kan een bijzondere gebeurtenis wel in detail worden weergegeven. 

Als er geen opname gewenst is kan er altijd gekozen worden voor een PTZ camera. Dan maakt het namelijk niet uit als er een opname mist. Dus als de camera één kant opkijkt dan is het niet erg dat er aan de andere kant geen opname is. Vaak worden PTZ camera's in Nederland door boeren gebruikt om de dieren in hun stal in de gaten te houden. Als een koe gaat kalveren dan zal hij ergens in een hoekje van de stal gaan liggen. Voor een boer kan het lastig zijn het exacte moment te bepalen wanneer hij naar het dier toe moet. Met een PTZ camera kan hij de situatie op afstand in de gaten houden. 

Wanneer kan je een PTZ camera niet toepassen?


Veelal is de misvatting van een PTZ camera dat hij een dekking heeft van 360 graden. Dat is in essentie wel waar maar de camera kan nog steeds maar 1 kant tegelijkertijd opkijken. Het klinkt wellicht logisch, maar als de camera één kant op kijkt dan kan hij niets zien aan de andere kant

Neem de situatie dat er een tuin is naast en achter de woning. Dan is het verleidelijk om een PTZ camera te overwegen. Die geeft namelijk het idee dat je de gehele tuin kunt overzien. Helaas is dat één van de grootste misvatting bij een PTZ camera.

Bekijk de onderstaande woning:
Zou er op de hoek van de boerderij een camera worden geplaatst dan kan ik niet tegelijkertijd de achtertuin en voortuin inzien. Hierdoor geef ik een inbreker of iemand die kwaad wil nog steeds de kans om ongezien het terrein te betreden. De inbreker zal op de hoogte zijn van de camera en hiermee rekening houden.

Zorg ervoor dat de scene is 'afgedekt' met meerdere camera's zodat er geen 'blinde' plek is. Hierdoor is er later altijd te analyseren wat er gebeurd is. Je wilt niet continue bezig zijn met de camerabewaking juist instellen maar de beelden gebruiken achteraf als het nodig is. En als je mee wilt kijken via een smartphone app als er een alarm afgaat dan wil je snel een overzicht. Met een langzame verbinding de camera proberen te draaien is niet gewenst.

Waarom zie ik in het straatbeeld veel PTZ camera's?


De camera's die je ingezet ziet worden door gemeente, politie of de NS zijn veelal wel PTZ camera's. Die zijn dan ook van toegevoegde waarde omdat er iemand is om ze te bedienen. De camera's worden niet altijd 24/7 bekeken of bediend maar de mogelijkheid om ze op afstand te kunnen besturen is er wel. Als er een ongeluk is op een kruispunt of een spoorweg overgang problemen geeft dan kan een operator de situatie inschatten. Dat kan dan al in een paar seconden, vaak heeft een operator de mogelijkheid om de situatie binnen een minuut in te schatten. Als je bedenkt dat de aanrijdtijd van de politie meer dan 15 keer zoveel kan zijn begrijp je waarschijnlijk de toegevoegde waarde.

In en rondom het centrum van de grote steden in Nederland wordt ruimschoots gewerkt met cameratoezicht door de politie. Als er een melding binnenkomt dan heeft een centralist de kracht om mee te kijken naar het incident en de juiste diensten er naar toe te sturen. Concreet betekend dat of er één of meerdere politie auto's naar toe gestuurd zullen worden. Is er wellicht tevens een ambulance gewenst? Hiermee is het een toegevoegde waarde om een PTZ camera te gebruiken. Maar er is dan wel een dienst aan verbonden, zonder die dienst heeft de PTZ functie geen zin. Sterker nog, zonder de dienst is het een onverstandige keuze. 

IP of Analoog?


Soms wordt er gedacht dat alleen IP-camera's een PTZ camera's kunnen zijn. Dat is niet het geval, omdat IP camera's een sterke groei meegemaakt hebben sinds 2014 is er sinds die tijd voor de PTZ IP camera's een groot aanbod. Het grote voordeel van IP camera's is dat de sturing van het signaal om hem te draaien ook over IP kan. Dus beeld transmissie en sturing van de camera kan over IP. Dat komt wel met een nadeel en dat is een kleine vertraging.

Vertraging bij besturen


Een kleine vertraging kan bij PTZ camera's funest zijn. Die vertraging ook 'lag' genoemd die tot een seconde kan oplopen. Stel je voor dat bij het volgen van één persoon in een groep van 20.000 die ene seconde vertraging kan betekenen dat je iemand kwijtraakt. Je sturing en beeld lopen niet synchroon en dat ik bij bediening met joystick erg vervelend. Een operator zal in die situatie dan ook een aansturing via RS485 wensen. Privé kun je bij het sturen van een PTZ camera dezelfde vertraging meemaken. Met name het sturen via een smartphone app levert de nodige vertraging. 

RS485 protocol zonder vertraging


Een PTZ camera werd vanuit het verleden met RS485 aangestuurd. Bij een analoge PTZ camera was er een transmissie van het video signaal over de coax kabel. Daarnaast werd er met een aparte kabel de RS485 sturing gemaakt. Bij de joystick was er tevens een RS485 aansturing van de camera. Het RS485 protocol haalt met gemak dezelfde afstanden als het analoge video signaal. Daarnaast kunnen er meerdere PTZ camera's worden aangesloten op één joystick door middel van adressering van de camera's.
Er zijn nu ook technieken op de markt die over de coax kabel een sturing kunnen doen naar een PTZ camera. Dit heeft als voordeel dat er maar één kabel gebruikt hoeft te worden en er geen vertraging optreed zoals dat bij een IP-camera kan gebeuren.

UTC (Up The Coax)


Up-the-coax (UTC) is een techniek die het mogelijk maakt om bepaalde sturing te doen over de coax kabel. Er zijn meerdere varianten te verkrijgen vanuit verschillende merken maar UTC is een standaard in de branche. Werken met een standaard geeft het grote voordeel dat bij vervanging er vaak meerdere opties zijn. Daarnaast hoeft niet elke camera in een project van hetzelfde merk te zijn.
Up-the-coax (UTC) is een techniek die het mogelijk maakt om bepaalde sturing te doen over de coax kabel. Er zijn meerdere varianten te verkrijgen vanuit verschillende merken maar UTC is een standaard in de branche. Werken met een standaard geeft het grote voordeel dat bij vervanging er vaak meerdere opties zijn. Daarnaast hoeft niet elke camera in een project van hetzelfde merk te zijn.

UTC maakt het, behalve de PTZ sturing, ook mogelijk het menu van een camera te benaderen. Net zoals dat bij een IP-camera via de webbrowser gaat. Alleen gaat het bij een analoge camera met een On Screen Display (OSD) menu. Via dit menu is de adressering in te stellen voor als er meerdere PTZ camera's worden aangestuurd. Ook zijn functies als Wide Dynamic Range (WDR) en infrarood (IR) in te stellen via dit menu. Hiermee kan een camera over de coax kabel aangesloten dezelfde functionaliteit bieden als een IP-camera

AHD (Analog High defention)

Analoge camera's worden nagenoeg niet meer verkocht maar er zijn nu andere technieken op de markt te verkrijgen. Technieken die het mogelijk maken om meer kwaliteit te zien dan analoog. Camera's over de coax kabel kunnen nu ook tot 4K kwaliteit. Met een sturing van PTZ commando's over dezelfde kabel en zonder vertraging. Daarmee is de discussie of een AHD camera beter is dan een IP camera in de CCTV branche nog in volle gang.

Ik wil een PTZ camera toepassen, waar moet ik op letten?

Als je een PTZ camera wilt gaan ophangen let dan op de onderstaande aspecten:

Home positie

Zorg ervoor dat je een camera kiest waarbij een zogenoemde 'home' positie ingesteld kan worden. Daarmee zal de camera altijd terug gaan naar een vooraf ingestelde stand. Als hij meer dan 3 minuten (zelf in te stellen)  niet bediend wordt dan gaat hij terug naar de 'home' positie. Zo weet je altijd dat de camera de plek opneemt die je wenst als je zelf niet aan het meekijken bent. 

Werk met presets

Zorg ervoor dat je met presets werkt. Waarschijnlijk ben jij van plan om de camera met een smartphone af en toe te bedienen. Als je met presets werkt dan kan je snel naar vooraf ingestelde posities schakelen. Hiermee kan je zelfs vanaf de smartphone snel rondkijken wat de situatie is bij jou object.

Niet als enige camera

Het lijkt makkelijk maar zet hem niet in als enige camera. Met een aantal vaste camera's in de buurt van de PTZ camera heb je altijd een betere dekking. En je kunt gaan werken met de intelligentie van de PTZ camera.

VCA

Zorg ervoor dat je camera voorzien is van Video Content Anlytics (VCA). Met VCA kan je voorkomen dat je camera valse opname maakt. En je kan zelfs de camera inzetten om in te zoomen bij bepaalde gebeurtenissen als je er niet bent om hem te bedienen. 

Nachtzicht

Hoe goed moet het nachtnicht zijn van de camera? De meeste PTZ camera's zijn voorzien van infrarood verlichting. Is die voldoende voor de afstand die ik heb? Of kies ik voor een PTZ camera die op kleur kan blijven ook als het donker wordt?

Inzoomen

Hoe ver wil ik kunnen inzoomen met de camera? Die mogelijkheid wordt vaak uitgedrukt in variatie zoals 20x zoom of 10x zoom. Dat geeft aan hoe vaak de camera opties kan zoomen dus zonder verlies van beeldkwaliteit

Montage hoogte

Sommige PTZ camera's kunnen niet boven hun eigen horizon uitkijken. Zou je een camera ophangen die niet 'omhoog' kan kijken op 2 meter dan is de afstand die je ermee kan kijken beperkt. Houd dus rekening met de hoogte waar je hem gaat plaatsen en de draaimogelijkheden. 

Onderhoud

Als je kiest om een PTZ camera regelmatig of continue te laten draaien dan zal er naar verloop van tijd onderhoud nodig zijn. Misschien moeten er onderdelen vervangen worden of de camera moet goed schoongemaakt worden. 

Aanschaf prijs

Ga niet op zoek naar de goedkoopste PTZ camera. Als een PTZ camera te duur is probeer dan met een aantal losse camera's het object in beeld te brengen. In de praktijk is dat vaak een betere oplossing dan een geheel terrein te beveiligen met een PTZ camera.
 

Betaalbare particuliere PTZ camera

Op de particuliere markt zijn er betaalbare PTZ camera's te vinden. Die zijn niet gemaakt om continue te laten draaien zoals bij de professionele varianten. Ze kunnen wel helpen voor als je even door de kamer of in de omgeving rond wilt kijken via een app. De prijs is erg bepalend voor de juiste keuze. Voor het sporadisch draaien met de camera (wat voor de meeste mensen zal geleden) zijn deze modellen PTZ camera's zeer goed geschikt.