AHD is belangrijk geweest voor de camerabewaking markt de afgelopen jaren. Leer over AHD en waarom het belangrijk kan zijn voor jou. Bij elk project is het verstandig om na te denken over AHD vanwege de prijs en gemakkelijke toepassing. 

Wat is AHD?

HD kwaliteit over de coax kabel in één zin. Analog High Definition is een techniek die analoge camerabewaking systemen kan vervangen. HD kwaliteit, FULL-HD, 5MP en 4K over de coax kabel of een netwerk kabel. Een techniek die ook goedkoper is om aan te schaffen dan IP camera's. Als de camera AHD ondersteund en je DVR ook dan is het mogelijk die kwaliteit te bereiken voor een scherpe prijs. 

Het was analoog

Analoge camera's die zijn geplaatst worden aangesloten met een losse voeding en een coax kabel. Analoge camera's liepen op een zeker moment tegen een beperking op in kwaliteit. Rond die tijd zijn IP-camera's geïntroduceerd. IP-camera's waren toen de camera's die vooruit konden in kwaliteit. Daarin hebben ze altijd de voorkeur gehad en veel terrein gewonnen. De laatste jaren zijn er nieuwe technieken in opkomst met dezelfde kwaliteiten als IP gericht op een bestaande infrastructuur.

Voor wie is AHD belangrijk?

Voor iedereen die opzoek is naar een aantrekkelijke prijs over de coax kabel. De aantrekkelijke prijs kan alleen al een motivatie zijn om te kiezen voor een techniek over de coax kabel. De camera's zijn erg aantrekkelijk in prijs. Maar vooral als er al een coax kabel ligt dan kan die bestaande infrastructuur gebruikt worden. Hiermee is het vervangen van een bestaand systeem mogelijk in een handomdraai.

Waarom kan AHD het verschil maken?

AHD is het analoge systeem van de toekomst en een nieuwe open standaard wereldwijd. AHD aansluiten werkt op dezelfde manier als een traditioneel analoogs systeem, maar met Full-HD kwaliteit en megapixel camera’s. AHD is ideaal voor renovatie, de bestaande infrastructuur (kabel) kan gebruikt worden om het systeem aan te sluiten. Op de AHD recorder kunnen analoge camera’s en AHD camera’s worden aangesloten, daardoor hoeven niet alle camera’s direct  vervangen te worden bij renovatie. Gefaseerd is het mogelijk het systeem te upgraden naar de nieuwe en hogere kwaliteit door alleen de recorder (DVR) te vervangen. Wanneer de oudere camera aan vervanging toe is kan het upgraden simpelweg door een nieuwe camera te plaatsen. 

Welke opties zijn er in het AHD pakket.

Dome, buis, PTZ camera's zijn er simpelweg in het pakket. Alle denkbare opties voor camerabewaking zijn er ook in het pakket van analog high defintion (AHD). Er is geen verschil bij keuze tussen een IP systeem of een AHD systeem. Een PTZ camera kan aangestuurd worden door middel van Pan, Tilt en Zoom. Hier werd bij een analoge toepassing een aparte kabel gebruikt om de PTZ camera aan te sturen. Die aparte kabel is niet meer nodig bij een AHD systeem.

Up The Coax

Met PTZ sturingen over de coax kabel is het mogelijk om dus met alleen een voeding en coax kabel de camera volledig te bedienen. Er is hiervoor geen aparte kabel meer vereist en maakt ook renovatie van complexere systemen mogelijk. Doordat die sturing over coax kabel mogelijk zijn kan ook het menu in de camera bedient worden.

On Screen Display

Het On Screen Display (OSD) is bekend uit de analoge techniek. Het is een menu wat te zien is op het camerabeeld en waarmee een aantal functies in te stellen zijn. Het instellen van de beeld verbeter functies zoals WDR, BLC en zelfs het in en uitschakelen van de infrarood verlichting. Dit zijn de technieken waarmee AHD een echte concurrent wordt met IP techniek.

Hoe werkt AHD? 

AHD komt in een aantal formaten en het is van belang hier rekening mee te houden. Bij het plaatsen van een nieuw systeem is het waarschijnlijk dat de camera en DVR van de beide dezelfde techniek ondersteunen. AHD heeft een chip in de camera en in de DVR die het mogelijk maakt HD kwaliteit over de coax kabel te realiseren. Omdat AHD een continue ontwikkeling is moet je rekening houden met de chip is camera en DVR. Die chipsets worden aangeduid in nummers en de nummers zijn vervolgens te herleiden naar resoluties. 

AHD Resoluties

De chips van AHD zijn bestemd voor bepaalde resoluties.  

Versie/techniek

Resolutie

AHD 1.0

720p (HD Ready)

AHD 2.0

1080p (FULL-HD)

AHD 3.0

3MP

AHD 4.0

4MP 

AHD 5.0

5MP 


Backwards compatible

De meeste AHD camera's die op de markt worden gebracht zijn backwards compatible. Oftewel ze zijn ook te gebruiken als de ouderwetse analoge camera's. Dat heeft veel voordeel als je camera's gaat vervangen. De prijzen zijn namelijk gelijk en in veel gevallen zelfs goedkoper geworden dan analoog. Hiermee is het er makkelijk een systeem in fase te vervangen. Als er nu camera's vervangen kunnen worden maar later pas de DVR (opname recorder) dan is het toekomst voorbereid. 

Welke kabel kan ik gebruiken?

Er zijn twee type kabel die gebruikt kunnen worden bij AHD camera's. De coax kabel en een netwerk of UTP kabel. Dat komt omdat het een techniek is gemakkelijk te transporteren is. Eigenlijk werkt het bij korte afstanden op bijna elk paar aders. Bijvoorbeeld bij VD draad dat gebruikt wordt voor je stroom in de woning kan je een paar meter overbruggen. Daarmee hoef je bij renovatie ook niet bang te zijn of de oude kabel nog goed is om te gebruiken. De gouden regel is dat als de oude camera's er nog op werkten dan zal de nieuwe dat ook doen. 

4 in 1 oplossingen

Veel AHD camera's die de markt op worden gebracht zijn vaak niet alleen geschikt voor de AHD toepassing. Er zijn nog meer technieken mogelijk die HD kwaliteit over coax realiseren. Daarom zijn 4 in 1 oplossingen op dit moment erg populair. Het is een standaard aan het worden voor AHD camera's, zie hier de voorbeelden met prijzen.