Het nieuwsbericht kwam naar buiten dat de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor het gebruikt van een slimme deurbel. De deurbel mag strikt gezien geen openbare weg filmen. Wat mag met camerabewaking is niet altijd volledig duidelijk. Het filmen van de openbare weg mag niet tenzij er een goede reden voor is.

Waarom camerabewaking?

Genoemd wordt dat er met een 'goede' reden, zoals een recente inbraak, tijdelijk wel gefilmd kan worden op de openbare weg. In het artikel wordt een recente inbraak aangehaald als goed reden om de openbare weg in beeld te brengen. Hieronder staan 10 ‘goede’ redenen voor het ophangen van een slimme deurbel of camerabewaking.

10 goede redenen voor camerabewaking

1. Inbraak, check misdaad in kaart van de politie, er is altijd wel een inbraak in de buurt te vinden.
2. Eieren gegooid, een voorbeeld zaak met voordeel voor de camerabewaking.
3. Potentieel slachtoffer babbeltruc (55 +), het kan ons allemaal overkomen.
4. U heeft een auto, vandalisme en auto inbraken komen regelmatig voor.
5. U heeft een (dure) fiets, fietsendiefstal komt het vaakst voor volgens de politie
6. Potentieel slachtoffer van onrechtmatig gedrag, dat overkomt ons allemaal een keer.
7. Recht op een veilig en gezond leven, een slimme deurbel is de ideale barrière in coronatijd.
8. U poort of garagedeur is makkelijk te openen, de garagedeur hoorde hier de diefstal tegen te houden
9. U wordt gestalkt, duidelijk in beeld brengen van de stalker is cruciaal
10. U wordt onterecht beticht, camerabewaking beelden kunnen voor opheldering zorgen
Particulieren die camerabewaking toepassen vallen niet onder de AVG als de openbare weg niet wordt gefilmd! De autoriteit persoonsgegevens houdt daar geen toezicht op. Pro tip: zorg ervoor dat niemand de opnamen kan zien. Zolang er geen bewijs van opname is kan er niet aangetoond worden dat de wetgeving overtreden wordt. Camerabewaking is toegestaan op eigen terrein en het filmen van de openbare weg kan met gezond verstand.

Politie en gemeenten

Uit ervaring kunnen wij bevestigen dat de politie aanspoort om gebieden op te nemen waar met regelmaat overlast plaatsvindt. Het besluitvorming van de gemeente is traag en beperkt m.b.t. camera's op de openbare weg. Zodoende wijkt de politie met regelmaat uit naar camerabewaking van particulieren en mkb'ers. Zorg er bij het overhandigen van de beelden aan de politie altijd voor dat die gevorderd worden.

Camerabewaking aangeven

Het aangeven van camerabewaking kan met een camerabewaking sticker. Het heeft een afschrikkend effect voor wie kwaad wil. Als iemand weet dat hij of zijn gefilmd wordt dan zal die zich daar naar gedragen. Het is niet verplicht om camerabewaking op eigen terrein aan te geven.

Camera in beeld van de politie is een database met privé camera’s van particulieren en ondernemers waarvan er camera’s op de openbare weg zijn gericht. Het is mogelijk om daar u eigen camera’s aan te geven om de politie te helpen bij het opsporen. Neem het voorbeeld van opsporing verzocht waarbij er meerdere 

Camerabewaking aan huis

Voor camerabewaking aan huis is er een mooi item uit opsporing verzocht terug te vinden. In het item is de camerabewaking geplaatst op het eigen terrein te zien rondom de woning. De camera die op de auto gericht is heeft ook zicht op de openbare weg. Dat is vrijwel altijd met camera’s rondom de woning. Die beelden worden als bijvangst gezien.

Voorwaarden camerabewaking huis

Er zijn strikte voorwaarden gesteld aan het hebben van camerabewaking die de openbare weg filmt. De regels komen voort uit het beschermen van de privacy. De autoriteit persoon gegevens is een toeziend orgaan en houd daarbij rekening met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met de bovengenoemde 10 regels is er altijd een goede rede om de openbare weg te filmen met camerabewaking.

Camerabewaking bij voordeur

Stel zelf een camerabewaking set samen of begin met een camera bij de voordeur om uw eigendommen in de gaten te houden. Een goede instap voor een camera bij de voordeur is een het plaatsen van een slimme deurbel. Daarmee heb je niet alleen direct een overzicht voor de deur maar ook de handige functie van een melding op je telefoon als er wordt aangebeld.