- Blog
- Coax kabel hergebruiken zinvol?
- Video over het netwerk (IP)
- Wat is een PTZ camera en waarom zijn ze niet handig?
- Infrarood (IR) verlichting
- Vandalisme bestendig bestaat niet
- Camerabewaking voor je bedrijf
- Wat is Onvif?
- Onvif devce manager hoe kan ik hem gebruiken?
- Draadloze IP-camera’s
- IP camera RTSP stream
- Camerabewaking en regelgeving
- Wat is AHD (Analog High defenition)?
- Wat is HD-CVI (High Definition Composite)?
- Contact
Vandalismebestendige camera bestaat niet
Veel fabrikanten kiezen ervoor om een camera's vandalismebestendige uit te voeren of in ieder geval de term eraan toe te voegen. Helaas is de term vandalisme bestendig misleidend. Je zou namelijk kunnen verwachten dat de camera niet kapot te maken is en dat is niet het geval.
Wat betekent vandalisme bestendig?
Vandalisme bestendig betekend letterlijk dat de camera tegen een stootje kan. De camera heeft een behuizing die een bepaalde kracht kan tegenhouden. Dus als er een steen naar de camera toe wordt gegooid dan gaat hij niet direct kapot. Als je een vandalisme bestendige camera zoekt let er dan op dat hij een IK10 waarde heeft.
Ik10 betekend dat hij gecertificeerd is om een zeker impact te kunnen verdragen. Het gebeurd dat fabrikanten hun camera vandalisme bestendig noemen maar ze niet officieel gecertificeerd zijn.
In dit artikel:
Elke camera heeft één zwak punt
Elke camera kan gesaboteerd worden. Een camera heeft namelijk als doel beelden op te nemen. Als je er voor zorgt dat de camera geen beelden meer kan opnemen dan is hij onklaar gemaakt. Daarom is er veelal een misvatting over vandalisme bestendig. Zodra je vertrouwd ben met limieten die een camera met zich meebrengt zul je leren de kamer op de juiste wijze in te zetten.
IK voor officiële certificering
Er is een internationale afspraak over de maximale sterkte van een impact. De sterkte van die impact wordt gemeten in Joule. Dat is een krachtfactor. Die waardering begint bij IK00 en gaat niet verder dan IK10. Voor camera's is over het algemeen IK10 gewenst. Dit betekend niet meer dan dat hij een bal kan hebben die er tegenaan wordt geschoten. Hieronder is een lijst te zien met de krachten die een bepaalde IK code kan verwerken.
IK code | Impact (Joule) | Impact (Kg) |
---|---|---|
IK00 | 0 | 0 |
IK01 | 0.14 | 0.2 |
IK02 | 0.2 | 0.2 |
IK03 | 0.35 | 0.2 |
IK04 | 0.5 | 0.2 |
IK05 | 0.7 | 0.2 |
IK06 | 1 | 0.5 |
IK07 | 2 | 0.5 |
IK08 | 5 | 1.7 |
IK09 | 10 | 5 |
IK10 | 20 | 5 |
Kogelwerend helpt niet
Ook al zou je kiezen voor een kogelwerende camera dat nog heeft het in veel gevallen geen toegevoegde waarde. Een camera werkt namelijk alleen als hij vrij zicht heeft het moment dat hij zijn vrije zicht verliest is een camera zinloos. Zelfs een kogelwerende camera is gemakkelijk af te dekken. Een beetje verf of een deodorant spray is al voldoende om er voor te zorgen dat de camera geen zicht meer heeft.
Wanneer heeft een vandalismebestendige camera wel zin?
Het kan een plek zijn waar er vaak iets tegen een camera aan kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een tennishal of een voetbalzaal. Elke keer als er een tennisbal tegen de camera aankomt dan zou die vervangen moeten worden. Dat zou zonde zijn en veel geld gaan kosten. In dit soort gevallen is een vandalismebestendige camera dus niet alleen een goede keuze maar zelfs een must. De term klopt hiervoor dus niet hij is niet gemaakt om vandalisme tegen te houden. De camera kan alleen maar tegen iets meer van een stootje.
Welke camera’s zijn het gevoeligst voor vandalisme?
Vaak wordt er voor een dome camera gekozen omdat daarbij het gevoel is dat ze sterker zijn door de behuizing. Ronde behuizing zou sterker zijn en oogt iets discreter. De kijkrichting zou bij een dome camera ook niet direct zichtbaar zijn. Dat maakt het moeilijk voor iemand met kwaad in de zin om in te schatten waar de camera naar toe kijkt. Dat zijn over het algemeen misvattingen als je op de juiste wijze gaat kijken naar de toepassing.
Dome camera
Een dome camera kent eigenlijk de meeste problemen in dagelijkse toepassing. Dat komt omdat het materiaal waarvan de kap gemaakt is vaak een hard plastic is. Dat soort kappen zijn bijzonder gevoelig voor vuil en vet. Een paar kleine krassen op de kap en eigenlijk is er al bijna geen nachtbeeld maar over moment dat infrarood verlichting gaat branden. Een klein beetje vet op de bol kan ervoor zorgen dat de camera onscherp oogt. De kap is ook nog eens een uitnodiging voor het maken van krassen door eventuele vandalen. Ondanks dat de camera's vaak de term 'vandalisme bestendig' hebben is het niet altijd de beste keuze.
Een dome camera heeft wel het grote voordeel dat je hem moeilijk kunt vastpakken. Als hij goed gemonteerd is aan een plafond dan is het vrijwel onmogelijk om goed grip te krijgen. Iemand die dus uit is op het beschadigen van een dome camera kan er niet zomaar aan gaan hangen. Maar dat heeft alleen betrekking op camera's die aan het plafond gemonteerd zijn met een stevige ondergrond zoals steen of beton. Als een dome camera aan de muur geplaatst is dan is het nog steeds mogelijk er aan te gaan hangen. Vaak wordt er ook een muurbeugel toegepast bij muur montage. Dat is verstandig maar daarmee verlies je wel de vandalisme bestendigheid van een dome camera.
Buis camera
Buis camera’s zie je steeds minder. De camera is minder geaccepteerd door de clichés waar veel mensen over nadenken als ze die zien hangen. Het is namelijk gemakkelijker om te zien waar de camera naar toe kijkt. Als je camera wilt saboteren dan kun je hem zomaar wegdraaien. Ja kan er aan gaan hangen omdat hij uitsteekt van de muur gezien.
Eigenlijk is dat in veel gevallen niet waar. Een buiscamera ‘ duw’ je niet zomaar een andere richting op. Wellicht kun je een goed inschatting maken welke richting hij opkijkt maar dat zegt niet over de openingshoek. Zou je trouwens niet willen dat iemand met kwaad in de zin weet wat je in de gaten houd. Dat zijn namelijk vaak je meest waardevolle spullen of de plekken waar het meeste overlast is. Daarnaast heb je geen last van een plastic bol die allerlei problemen kan geven.
Kies bij een buis camera wel voor een robuuste variant. Let er op dat de camera een metalen behuizing heeft en geen plastic is. Dan zal het namelijk gemakkelijk zijn de camera te beschadigen.
Eyeball camera
Een camera die beide eigenschappen weet samen te voegen is de eyebal camera. Die heeft namelijk niet de traditionele plastic bol maar steekt ook niet een stuk van de muur af op een wellicht twijfelachtige standaard. Bij de camera is wel een inschatting te maken welke kan die opkijkt. Eerlijk gezegd is dat geen nadeel. Dat is juist een manier om af te schrikken. Bedank ook dat voor de gehavende dief een kijkrichting van de camera makkelijk in te schatten is.
Eyeball camera's zijn gemakkelijk te installeren en kennen het minste problemen met IR verlichting. Er is namelijk geen bol over de camera geplaatst van plastic. De camera heeft voor de lens gehard glas en daardoor is hij erg robuust.
Onzichtbare camera
Misschien heb je weleens gedacht aan het plaatsen van onzichtbare of ‘spy’ camera’s. Camera’s de je niet ziet hangen maar wel kunnen zien wat je doet. Dat is erg af te raden. Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Wil je iemand graag pakken of heb je liever dat het niet meer gebeurd?
Daarnaast zijn ‘spy’ camera’s ten strengste verboden om te gebruiken in Nederland. Alleen een getraind professional mag deze inzetten bij strenge regelgeving. Namelijk als je iemand weet te betrappen met een camera dat wil je die inzetten om hem of haar te confronteren. Wellicht wil je iemand ontslaan of vervolgen. Dat is dus niet mogelijk met beelden van een spy camera omdat die niet toegestaan is.
Natuurlijk worden ze alsnog vaak wel ingezet. Soms wil je iemand simpelweg kunnen betrappen in plaats van voorkomen. Vooral als je al een vermoeden hebt dat er gestolen wordt. Ben je een bedrijfsleider of heb je een bedrijf en denk je dat er gestolen wordt in je bedrijf? Dan is het een logische keuze om een spy camera te plaatsen. Let wel op dat je met die beelden iemand dus niet kan ontslaan. Maar het kan je wel helpen een beter inzicht te geven in wie er verantwoordelijk is voor de diefstal en daarmee kan je een manier vinden om iemand tot verantwoording te roepen.
Vandalisme voorkomen
Vandalisme kan je alleen maar voorkomen door ervoor te zorgen dat het niet aantrekkelijk is voor de persoon met kwaad in de zin. Zorg dus dat de camerabewaking afschrikt. Zorg ervoor dat de camera’s duidelijk zichtbaar zijn en ze afschrikken. Als je bewust bent van camerabewaking ben je minder geneigd iets slechts te ondernemen. Met name tegen iemand die niet met voorbedachte raden vandalisme pleegt werkt het erg goed zichtbare camerabewaking te plaatsen.
Vandalisme tegen de camera voorkomen
Als je een camera plaats die van meerdere kanten benaderd kan worden dan is die gevoelig voor vandalisme. Plaats camera's die niet te benaderen zijn zonder dat de dader in beeld komt. Daarmee zal zelfs na het plegen van vandalisme jegens de camera een dader tevoorschijn komen. Met die beelden kan je zien wie het heeft gedaan en wanner het gebeurd is.
Goed cameraplan
De enige methode om te voorkomen dat een camera daadwerkelijk onschadelijk gemaakt kan worden is een andere camera er tegenover plaatsen. De andere camera heeft dan de mogelijkheid om waar te nemen wat er gebeurt met de eerste camera. Het geeft de mogelijkheid om in te grijpen of om later achteraf te kunnen zien wat er gebeurd is wie het heeft gedaan.
Als je kan zien wat er met de camera gebeurd geeft dat niet alleen een geruststellend gevoel maar je kan de beelden gebruiken. Er staat namelijk iemand op die heterdaad betrapt is door de camera bij het vernielen van jou eigendom. Daarnaast kan je hiermee een goede inschatting maken wat iemand zijn verdere plannen zijn. Wellicht is het baldadig gedrag geweest maar wat nou als er meer achter zat?
Hoog of laag plaatsen?
Vaak wordt er gedacht de camera hoog te plaatsen.Hiermee zou je kunnen denken dat het veilig is omdat er niemand anders bij kan. Dat klopt ook! Maar je wilt wel een goed beeld hebben van iemand.Plaats je een camera op meer dan 3 meter dan heb je meestal niet meer dan een overzicht. Kun je dus maar één camera toepassen dan kan dat een goede keuze zijn. Bij een hoogte van 2.5 meter zal iemand niet gemakkelijk in staat zijn bij de camera te komen zonder een trap.
Let er bij het plaatsen wel op dat de camera niet naast een regenpijp geplaatst wordt. Of niet vlak boven een afdakje of uitbouw. Dan kan iemand namelijk alsnog gemakkelijk bij de camera komen en hem saboteren. De beste plaatsing is één camera voor herkenning en een camera ertegenover als overzicht camera.
Plaats de eerste camera bijvoorbeeld in de buurt van een voordeur op 1.80 meter. Dan zul je goed in staat zijn iemand te herkennen op de beelden. Zelfs als de dader een petje op heeft dan is het gezicht herkenbaar. Om de camera voor de deur af te dekken en een overzicht te creëren plaats je de tweede camera tegenover de eerste camera op 2.5 meter of hoger.
De functies goed gebruiken
De meeste camera’s of systemen hebben een functie om een melding te generen bij sabotage. Hiervoor is wel een opname unit vereist om te gebruiken. Als de camera aangesloten wordt op een Network Video Recorder (NVR) dan kan die de camera status 'in de gaten houden'.
Video verlies
Als de NVR geen videostream meer ontvangt van de camera dan kan het zijn dat de camera niet meer werkt. Doordat de stroom is uitgevallen, de camera defect is of iemand hem express kapot gemaakt heeft.
Sabotage
Als de camera wordt afgedekt dan zijn er camera's die dat kunnen herkennen. Doordat het beeld opeens veranderd zal de camera daarvan een melding genereren. Denk bijvoorbeeld aan een push bericht of een email. Je kan dan direct de beelden terugkijken op je app om te zien wat er gebeurd is.
Veranderende scene
Als een camera wordt verplaatst kan dat ook serieuze gevolgen hebben. Meestal doet iemand dat met kwaad in de zin. Een buis of dome camera is vaak gemakkelijk te verplaatsen als je er een klein beetje kennis van hebt. Hierbij kan je dan ook een melding ontvangen.
Meeste problemen door slecht onderhoud
Vaak wordt er gezocht naar een robuuste camera. Omdat je verwacht dat die het over een langere tijd goed zal doen. Alleen komen de meeste problemen bij camerabewaking systemen helemaal niet voort uit vandalisme. Bij een goed camerabewakingsplan is vandalisme namelijk niet interessant voor de dader.
Slecht onderhoud is vaak wel een reden dat het systeem niet meer naar behoren werkt.
Harde schijf (HDD)
Een HDD heeft bewegende onderdelen. De HDD draait continue en kent een limiet in hoe vaak hij overschreven mag worden. Zelfs bij een SD kaart die geen bewegende onderdelen heeft heb je een limiet in het aantal keer dat hij overschreven kan worden.
Houd er rekening mee dat de HDD op tijd vervangen dient te worden.
Uitval stroom
Als de stroom uitvalt dan werkt je camerabewakingssysteem niet meer. Je kunt ervoor kiezen om een Uninterruptible Power Supply (UPS) te gebruiken. Die zet je tussen het stopcontact en de recorder of camera's. Hierdoor heb je een back-up batterij als de stroom uitvalt. Meestal is wel dat maar een paar minuten.
De voeding van een recorder kan ook kapot gaan. Daar zul je weinig van merken anders dan dat er geen beelden meer zijn. Of de opname zijn niet meer terug te kijken.
Uitval camera
Een camera die defect is merk je niets van. Het kan een probleem zijn van ouderdom waarbij hij zijn beste tijd gehad heeft maar een defect kan ook nog binnen de garantie periode ontstaan.
Camera niet schoongemaakt
Erg weinig camera's in Nederland worden regelmatig schoongemaakt. Vaak wordt er niet over nagedacht dat schoonmaken van groot belang is. Zoals je ruiten schoonmaakt van je woning of auto is dat niet ander bij een camera. Elke camera heeft namelijk een stukje glas voor de lens zitten. Dat glas zal vies worden en dat verpest je beeld. Een klein vlekje kan grote gevolgen hebben. Neem je camera's dus mee bij het schoonmaken van je ramen of iets anders.
Internet verbinding verloren
Als je de internet verbinding verliest van je systeem dan merk je daar niets van. Alleen als je toevallig probeert mee te kijken via de app zul je door hebben dat het camerabewakingssysteem niet meer werkt.
Wachtwoord niet regelmatig veranderd
Er zijn heel veel systemen waarvan het wachtwoord nooit veranderd is. Die worden op het internet aangesloten met een wachtwoord wat standaard door de fabrikant erin is gezet. Als je dat doet dan mag je er vanuit gaan dat er iemand anders meekijkt. Er zijn zelfs websites die de beelden automatisch inladen van systemen met een standaard wachtwoord.
Als je het wachtwoord van je systeem niet één keer per jaar veranderd dan bestaat de kans dat er iemand meekijkt. Natuurlijk gaat het niet precies om een jaar. Alleen als je het nooit veranderd en iemand heeft het ooit gekraakt of geraden dan kan hij vanaf dat moment altijd meekijken. Omdat zoiets meestal ongewenst is is het advies je wachtwoord af en toe te veranderen.
Alle problemen oplossen
Alle problemen die hierboven genoemd worden zijn gemakkelijk op te lossen. Namelijk door er een melding van te krijgen als het gebeurd. Camerabewaking hoort te werken en als het goed is maak je er geen gebruik van. Maar wanneer er een incident zich voordoet dan zul je beelden willen bekijken. Het zal er frustrerend zijn als er dan geen opname blijken te zijn. Voorkom dus dat je te laat achter een defect komt.
Actief meldingen ontvangen
Het instellen van meldingen bij defecten gebeurd meestal niet. Dat is erg jammer want dat zijn juist de functies de een camerabewakingssysteem volledig maken. Probeer dus te achterhalen of jou camerabewaking systeem de mogelijkheden heeft om een melding te genereren bij defecten.
Onderhoud
Onderhoud aan de camera's en NVR (recorder) zullen regelmatig moeten plaatsvinden. Maak de camera's schoon en kijken eens per week de beelden terug. Zo weet je zeker dat de camera's nog opnemen en er geen problemen zijn. Zelfs als je instelt dat er meldingen verstuurd moeten worden kan het zijn dat er een defect ontstaan zonder je weten. Misschien is de internet verbinding van een recorder wel weggevallen. Daar kan die geen melding van verzenden.