- Blog
- Coax kabel hergebruiken zinvol?
- Video over het netwerk (IP)
- Wat is een PTZ camera en waarom zijn ze niet handig?
- Infrarood (IR) verlichting
- Vandalisme bestendig bestaat niet
- Camerabewaking voor je bedrijf
- Wat is Onvif?
- Onvif devce manager hoe kan ik hem gebruiken?
- Draadloze IP-camera’s
- IP camera RTSP stream
- Camerabewaking en regelgeving
- Wat is AHD (Analog High defenition)?
- Wat is HD-CVI (High Definition Composite)?
- Contact
Onvif devce manager software gebruiken?
De Onvif device manager is een tool dat gebruikt word om Onvif camera's te kunnen zien, bedienen en informatie beschikbaar te maken. Het is een handige tool voor iedereen die een Onvif IP-camera heeft.
Onvif device manager
Na het downloaden van de Onvif device manager is het mogelijk om camera's op te zoeken. Met de software kan je daarna zien om welke versie Onvif het gaat. Hierna is kan je afhankelijk van de versie verschillende instellingen aanpassen in de IP-camera. Bekijk direct het live beeld en zie welke firmware er op de de camera geïnstalleerd is. Allerlei handige informatie komt beschikbaar om de IP-camera te bedienen.
De Onvif device manager is een tool die gebruikt kan worden door professional en particulieren. Niet elke IP-camera zal voorzien zijn van Onvif. De device manager kan hier direct duidelijkheid in geven.
In dit artikel:
Inloggen bij de Onvif device manager
Het inloggen is een essentieel onderdeel bij de Onvif device manager. Als hier niet de juiste gegeven worden ingevoerd dan is het niet mogelijk de camera te bedienen. Als het de eerste keer is dat de camera wordt gebruikt dan zijn de inlog gegevens meestal nog standaard en terug te vinden bij de fabrikant in de handleiding. Als je het wachtwoord aangepast hebt voor het inloggen bij de camera gebruik dan het aangepaste password.
IP-camera zoeken het netwerk scannen
Nadat je bent ingelogd kan je de camera's zoeken. Hiervoor dien je in hetzelfde netwerk te zoeken als je IP-camera. De camera dient ook benaderbaar te zijn via een webbrowser bijvoorbeeld. Aan de linkerzijde zullen de camera's zichtbaar worden die zijn gevonden. Er staat direct wat informatie over de camera bij, zoals het land van origine.
Camera gevonden maar niet ingelogd
Als jij niet bent ingelogd met de juiste gegevens zoals hierboven omschreven maar de camera wel kan vinden dan zie je het bovenstaande scherm. De algemene gegevens van de camera worden wel gevonden maar er is nog geen beeld zichtbaar. Kies de juiste inlog gegevens onder 'Name' en 'Password' en log daarna in.
Camera gevonden
De gegevens van de camera worden zichtbaar onder 'identification'. De fabrikant is te zien, het IP-adres, MAC adres en de onvif versie. Dit kan cruciale informatie zijn als u wilt inloggen op de camera. De poort die gebruikt wordt is nu ook te zien.
Instellingen aanpassen via Onvif
Na het succesvol inloggen is het mogelijk om meerdere functies aan te passen van de camera. Het Onvif protocol staat een aantal basis opties altijd toe. Afhankelijk van het type camera en dus het type Onvif dat de camera ondersteunt zullen er verschillende opties beschikbaar zijn.
Time settings
Onder time settings is het mogelijk de tijd aan te passen. Hier is het advies de NTP (Network Time Protocol) te gebruiken. Daarmee neemt de camera automatisch de juiste tijd aan. De tijdzone is GTM +1. Als de camera niet verbonden is met het internet dan heeft het geen zin om synchronisatie in te stellen. Het NTP protocol haalt zijn tijd namelijk automatisch op via het internet.
Maintenance
Onder maintenance is het mogelijk de camera te herstarten met 'reboot' of te kiezen voor een een soft of hard reset. Daarnaast is het ook nog mogelijk de camera te voorzien van een update. De update dient die eerst gedownload te worden via de webpagina van de fabrikant van de camera.
Zodat de camera volledig ingesteld is dan kan het verstandig zijn om een back-up te maken. Op die manier kunnen de instellingen gemakkelijk terug gezet worden als er verkeerde aanpassingen worden gedaan.
Netwerk instellingen
Onder network settings is het mogelijk de camera netwerk instellingen aan te passen. Het IP-adres de gateway en verschillende poorten. Een andere belangrijke optie is het uitschakelen van het Onvif protocol. Indien de camera geen gebruik maakt van het protocol om met de NVR (network video recorder) of software te verbinden kan het wenselijk zijn om het Onvif protocol uit te schakelen. Daarmee kan de camera niet meer gevonden worden via de Onvif device manager. Dat is vooral wenselijk in meer openbare of bedrijfsnetwerken.
Gebruikersbeheer
Onder User management is het mogelijk de gebruikers van de camera te beheren. Hier is het wachtwoord in te stellen voor een 'admin' account. Het admin account is de gebruiker met alle rechten. De admin kan alle functies van de camera gebruiken. Pas hier het wachtwoord van de camera aan of maak een extra gebruiker aan.
Certificaten en systeem log
Onder certificaten is te zien of het een officiële Onvif camera betreft. Er is een volledige lijst met fabrikanten die Onvif ondersteunt maar het protocol wordt regelmatig gekopieerd. Als het een kopie betreft is dat over het algemeen niet erg. Onvif wil daar wel actie tegen ondernemen maar bij eerder versies kunnen ze er weinig aan doen. Het verschil is vaak niet eens merkbaar. Ga je de camera integreren in een software pakket en verwacht je dat bepaalde functies met zekerheid werken dan is het wel verstandig een Onvif versie te gebruiken die officieel is.
Onder system log is een logboek te vinden over een aantal systeem aanpassingen of hoe vaak er op de camera is ingelogd.
Web pagina
Bij een IP-camera is er meestal een mogelijkheid om erop in te loggen via de web pagina. Bijna alle camera's ondersteunt de mogelijkheid om op die manier in te loggen. Die functie via de Onvif manager is dan ook niet anders dan zelf het IP-adres met de juist poort in te voeren bij een webbrowser zoals; Google Chrome en Internet Explorer. Daarna kan met de juiste inlog gegevens, die ook gebruikt zijn voor de Onvif device manager, de live beelden te zien van de camera.
Gebeurtenissen
Events zijn bij een camera gebeurtenissen zoals bewegingsdetectie of geluiddetectie. Wanneer die gebeuren dan zijn ze terug te vinden onder events bij de Onvif device manager. Op die manier is te testen of de instellingen van een camera goed werken. Stel dat je net bewegingsdetectie ingesteld hebt dan kan je hier testen of het correct werkt.
Live video toestaan
De eerste keer dat 'Live Video' aangeklikt wordt sta dan eerst toe dat de Onvif device manager gebruik mag maken van het netwerk. Daarna is het live beeld te zien van de camera.
Live video
In dit voorbeeld is het beeld omwille van privacy redenen geblokkeerd. Bij live video is het mogelijk om het camerabeeld live te bekijken. Onderin is ook de RTSP stream (Real Time Streaming Protocol) van de camera te vinden. Die RTSP stream maakt het mogelijk om de beelden op verschillende apparatuur te bekijken die dat ondersteunt. Bij het bekijken van de beelden via een domotica systeem kan het toegepast worden bijvoorbeeld.
Beeld instellingen
Onder Image settings is het mogelijk de beeld instellingen van de camera aan te passen. Hier vandaan kunnen verschillende instellingen getest worden met het live beeld van de camera erboven. Let er wel op dat de meeste camera's een dag en nachtstand hebben. Sommige instellingen zien er s'nachts mooi uit maar kunnen een heel slecht nachtbeeld opleveren. Check dus altijd achteraf hoe de opname eruit zien onder verschillende omstandigheden.
Analytische functies / regels
Analytische functies worden niet door iedere camera ondersteunt. Als de camera die je hebt dit wel ondersteund dan kan je hier regels aanmaken zoals 'line cross' detection. Daarmee kan je registeren wanneer iemand een zelf getekende lijn doorkruist die je in het beeld tekent.
Regels zijn er om bij een trigger van bijvoorbeeld beweging een actie in de camera in te stellen. Denk hierbij aan het ontvangen van een e-mail bij beweging.
PTZ bediening
PTZ control is alleen voor de camera's die de functie ondersteunen. PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. De camera is te draaien en er kan mee ingezoomd worden. Die functies zijn via de Onvif device manager te bedienen. Het is mogelijk om rechtsonderin de snelheid van het draaien en zoomen aan te passen.
Profielen
De meeste IP-camera's kennen meerdere profielen. Die profielen zijn verschillende streams. Een stream is een videobeeld dat kan worden weergegeven. Die stream kan worden opgevangen door bijvoorbeeld de recorder maar ook andere apparatuur. Een smartphone maakt veelal gebruik van een 'sub' stream. Dat is een stream die een geknepen kwaliteit heeft maar daardoor laad het video beeld sneller op de smartphone. De verschillende profielen kunnen hier worden aangepast.
Geen IP-camera gevonden
Als je de geen camera kan vinden dan heeft dat één van de volgende oorzaken:
De camera is niet aangesloten
Controleer of de camera juist is aangesloten. De beste manier om het te verifiëren of de camera naar behoren werkt is door op de camera in te loggen via een app of via de webbrowser.
Voor uitgebreid problemen zoeken met IP-camera's: klik hier
De camera is niet juist geconfigureerd
Als de camera wel aangesloten blijkt maar hij is niet te benaderen dan zal de Onvif device manager een camera niet kunnen vinden. Zorg er altijd voor dat je de camera op een andere manier wel kunt benaderen als hij niet te vinden is met de Onvif device manager.
De camera ondersteunt geen Onvif
Het is mogelijk dat de camera simpelweg geen Onvif ondersteunt. Controleer hiervoor het datasheet van de fabrikant of neem contact met ze op. Het gebeurd zelfs een enkele keer dat er na een update van de camera Onvif wel wordt ondersteunt. Update een camera er zeker van te zijn.
Camera beelden bekijken en testen
De onvif device manager is een manier om de beelden te testen en te bekijken. De opties van een camera zijn te testen vanuit de tool. je kan het beeld bekijken en tegelijkertijd een aantal opties aanpassen om de resultaten van je gemaakt aanpassingen te zien. Het niveau van Onvif is hier wel van invloed. Soms is er bijvoorbeeld alleen maar een basis implementatie van Onvif. Het Onvif profiel dat in de IP-camera aanwezig is bepaald welke opties er te bedienen zijn. Voor een uitgebreide uitleg over Onvif ga verder naar de post: Wat is Onvif
Kan ik de Onvif device manager op een MAC gebruiken?
De Onvif device manager is niet beschikbaar voor een MAC maar er zijn wel alternatieven. De beste alternatieven zijn beschikbaar voor een Iphone. Er zijn apps te downloaden die Onvif apparaten ondersteunen. Die geven niet alle opties zoals hierboven omschreven. Het is wel mogelijk om het netwerk te scannen op Onvif camera's en die toe te voegen. Daarna zijn er een paar basis opties mogelijk voor het aanpassen van de live weergave.