Meer dan 90% van camera's wordt uitgerust met Infrarood verlichting (IR). Het is een mooie toepassing maar kan ook problemen opleveren als het verkeerd wordt ingezet. 

Beeld, zelfs als het donker is

IR of infrarood verlichting kan helpen bij het creëren van een beeld wanneer er onvoldoende omgevingsverlichting is. De omgeving waar een camera geplaatst kan worden is donker. Zou de camera niet voorzien zijn van infrarood verlichting dan is er in de avond of nacht geen beeld zijn. Infrarood is niet zichtbaar voor het menselijke oog. Het valt buiten ons waarneembare lichtspectrum. De lichtstraal ervan is dus niet te zien. Dat kan fijn zijn voor de omgeving bij het plaatsen van camerabewaking. Vaak is er wel een gloed zichtbaar onder de juiste hoek op de camera. Er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het toepassen van IR.

Duidelijk over de toepassing

Bij het toepassen van IR worden er veel fouten gemaakt in de praktijk. Dit komt omdat de techniek vaak verkeerd wordt begrepen en toegepast. Na het lezen van deze post weet je alles over IR verlichting en de toepassing ervan. Vooral de fouten die je niet moet maken bij het toepassen van een bewakingscamera met IR verlichting

Near infrared

Near infrared (NIR) is een infrarood verlichting die toegepast wordt voor bewakingscamera's. Meestal aangeduid als simpelweg infrarood camera's. De term 'near' betekend eigenlijk niet meer dan dichtbij het spectrum wat herkenbaar is met het menselijke oog. Maar net buiten het licht spectrum dat het menselijke oog kan waarnemen

Specifiek glas

Een camera is niet altijd gevoelig voor infrarood. Het glas te vinden voor de lens van een bewakingscamera is op een bepaalde manier gesneden waardoor hij gevoelig kan zijn voor infrarood verlichting. Dit is vrij gebruikelijk bij de 'all-in-one' type camera's die met IR verlichting worden geleverd.

Mechanisch filter IR

Een camera is gevoelig voor het infrarood en 'normaal' licht. Overdag kan dat tot problemen leiden in de camera. Het IR licht kan namelijk storend zijn voor een dag beeld. Omdat te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een IR filter. Die zorgt ervoor dat er geen last is van IR overdag. Zodra de IR LED s'avonds aangaan dan zal het filter zich verwijderen en de camera gevoelig zijn voor IR verlichting. Hiermee kan de camera ondanks onvoldoende omgevingsverlichting alsnog een duidelijk beeld opbouwen door middel van grijstinten dat vaak als zwart/wit wordt omschreven.

Schakelen naar IR

Als er onvoldoende omgevingslicht is voor de camera zal hij het IR filter weg schakelen en omschakelen naar de nachtstand waarbij de LED op de IR ring zal inschakelen. Het moment van schakelen verschilt heel erg per camera. Dit wordt aangegeven in de specificaties per camera. Een aanduiding van het aantal lux zou hierin duidelijk moeten geven bijvoorbeeld 0.01 lux. Bij de meeste camera's is dit moment in te stellen of zelf uit te schakelen. Het is natuurlijk niet verstandig al te veel aan de instellingen te wijzigen als er onvoldoende omgevingslicht is. Maar soms kan het helpen omdat de camera op een plek hangt waar hij wat later kan omschakelen naar IR. 

Lux

Lux is de opbrengst van licht op een oppervlakte. Een luxmeting wordt gedaan op een oppervlakte van bijvoorbeeld een vierkante meter en hieruit komt een lux waarde. Een camera zal onder een bepaalde lux waarde schakelen. Die meting van lux wordt gedaan op de camera zelf. Bedenk hierbij dat als de camera in een donker hoek hangt onder een afdak of in de schaduw hij kan schakelen naar de nachtstand ondanks dat het nog licht lijkt. Daarom is het erg lastig in te schatten wanneer een camera naar de nachtstand zal schakelen in verschillende situaties.

Vergelijkbaar met een zaklamp

De straal van IR verlichting is vergelijkbaar met een zaklamp die sterkt licht produceert. Je verlicht dus heel direct het gedeelte dat je wil zien. Zou je in een volledig donkere kamer staan en een zaklamp ergens op richten dan zie je dat onderdeel van de kamer, waar je de zaklamp op richt, goed maar de gedeelten eromheen worden erg donker. Hetzelfde principe kan toegepast worden bij IR verlichting.

Objecten die in de weg staan

Stel u wil een bewakingscamera in de tuin plaatsen. Dan kan IR verlichting in de vorm van een zaklamp erg nadelig zijn om te gebruiken. Als er een boom in het midden van de tuin staat dan zal die oplichten. Helaas zal er achter de boom nog weinig van de IR verlichting over blijven. Denk dus goed na bij het plaatsen van een camera wat voor en of IR verlichting gewenst is.

LED ring

Veel 'all-in-one' camera's zijn voorzien van een LED ring. Die LED ring is te vergelijken met een zaklamp die met de camera mee schijnt om in de avond een beeld te creëren. De straal van de lichtbundel is voor het menselijke oog niet zichtbaar. De ring is opgebouwd uit kleine LED gericht met de kijk richting van de camera mee. Helaas kan een bepaald punt erg overbelicht raken met een gerichte IR bundel.

IR verlichting zichtbaar maken

Met de camera van je smartphone kan je IR verlichting zichtbaar maken. Richt de afstandbediening van je TV op de camera van je smartphone en je zult het LED zien oplichting. Hetzelfde werkt bij een IR camera. Als je de telefoon daar op richt zul je de LED ring rondom de camera zichtbaar maken. Zo kun je gemakkelijk kijken of de IR verlichting van je camera nog werkt. En je kan camera's van anderen gemakkelijk herkennen. Als ze IR ingebouwd hebben en het werkt. 

Array LED

Met de komst van array LED worden een aantal problemen van een normale LED ring opgelost. De verdeling van IR verlichting is minder in een bundel en je zou kunnen zeggen eerlijker verdeeld. De spreiding van het licht niet gericht op één specifiek punt en dus vooral goed voor camera's met een grote openingshoek. Als je een breed beeld hebt dan is een gerichte lichtbundel te vergelijken met een zaklamp ongewenst. 

Aparte IR LED's

Direct met de camera mee de IR verlichting richten, kan in sommige situaties tot problemen leiden. Daarom kan er gekozen worden voor het plaatsen van een losse IR lamp. Hiermee is het gemakkelijk een hele tuin van IR verlichting te voorzien en dit licht wordt gelijkwaardig door de tuin verdeeld. Een losse IR lamp kan ook als ondersteuning gebruikt worden voor de al bestaande IR ring of array LED op de camera.

Reflectie

IR verlichting zal reflecteren op de meeste oppervlakken. Per ondergrond kan dat er verschillen. Maar omdat near infrarood zo dicht bij het zichtbare licht ligt hebben ze vergelijkbare reflectie factoren. Denk bijvoorbeeld aan een spiegel die heeft een zeer hoge reflectie factor. In de praktijk zullen met name glas, water en metaal problemen veroorzaken als het donker wordt en de IR verlichting schiet aan. Richting een camera met geïntegreerde IR verlichting daarom nooit rechtstreeks naar beneden als hij buiten komt te hangen. Als er een plas komt te liggen tijdens een regenbui of sneeuw in de winter dan zal er in de nacht weinig van het beeld overblijven. 

Als er een hal van de woning of appartementen complex is dan wil je voorkomen dat de camera naar het glas 'kijkt'. Indien er onvoldoende licht is en de IR ring schiet aan dan zal er bij geen beeld meer overblijven. Richt maar eens een zaklamp op in een ruit in de avond. Er zal alleen een witte waas zichtbaar zijn. Plaats een camera met IR verlichting nooit rechtstreeks achter een raam om hem naar buiten te laten kijken. 

Probleem door de bol van een dome

Een dome camera met een plastic bol heeft de IR verlichting vaak ingebouwd. Omdat IR verlichting reflecteert op water kan een natte bol van de dome een heel vervelend beeld geven. Maar ook spinnen die hun web over de camera heen maken zullen er voor zorgen dat er veel reflectie van IR verlichting is en daardoor er een volledig wit beeld te zien is.

Overdag is een spinnenweb vaak niet te zien als je naar de beelden kijkt. Kijk daarom regelmatig naar de avondbeelden van het camerabewakingssysteem. Het advies is om één keer per week even terug te kijken of alle beelden nog scherp en naar wens zijn. Hiermee voorkom problemen als je de beelden nodig hebt omdat er iets is gebeurd in de nacht. 

Ongedierte bestrijden

Er zijn middelen beschikbaar om ongedierte zoveel mogelijk van de camera af te houden. Eigenlijk komen er geen spinnen op af maar zijn het vliegen die zich aangetrokken voel door de warmte van een camera. Dan maakt een spin natuurlijk een web over de camera heen om al dat ongedierte op te vangen. Er zijn spray's verkrijgbaar waarmee het mogelijk is spinnen op afstand te houden. Die zullen meestal elk half jaar opnieuw toegepast moeten worden.

Camera's schoonhouden

Behalve ongedierte kan er ook stof op de camera komen en natuurlijk aanslag van regen. Het is van belang een goed beeld te houden omdat je nooit weet wanneer je beelden nodig zal hebben. Maak de camera daarom regelmatig schoon. Het schoon houden van een camera wordt vaak onderschat. Tijdens het schoonmaken van de ramen van een pand is het verstandig direct de camera daarin mee te nemen.

Schoonmaken

Het schoonmaken van een camera kan het beste met een zeem en een middel dat ontvet maar niet agressief is. Een zeem zal geen krassen achter later op de plastic bol of het glas van de camera. Denk wel goed na dat er vuil op de camera kan zitten die bij het uitwrijven krassen kan veroorzaken. Afhankelijk van het type bewakingscamera kan de plastic bol erg gevoelig zijn voor krassen. Als er eenmaal krassen op de camera zitten dan zal er van het nachtzicht niets meer over zijn omdat de IR verlichting hierop reflecteert.

Witte waas over het beeld

Mocht er een slecht nachtzicht zijn bij een dome camera door een waas in het beeld dan ligt het aan de IR verlichting. Althans de IR verlichting reflecteert ergens op. Probeer in de nacht situatie de dome van de camera te verwijderen en kijk dan of het beeld beter wordt. Is het beeld beter geworden dan is er bij de meeste camera's als reserve onderdeel een losse bol te bestellen.

Vette vingers

Ook vette vingers kunnen zorgen voor een waas op het beeld. De plastic bol van de dome hoeft dus niet altijd kapot te zijn of vervangen te worden als de camera een witte waas in beeld laat zien. Vette vingers is één van de meest voorkomende problemen bij dome camera's. Bij het ophangen of installeren van de camera's toch nog even de bol aangeraakt zonder dat je het door hebt. Dat is erg vervelend want nu dient de camera opnieuw schoongemaakt te worden. Met name als de camera erg hoog hangt en er opnieuw een trap bij moet komen. Probeer de camera altijd schoon achter te laten nadat hij geplaatst is.

Kleur maakt het beeld compleet

Het klinkt logisch maar een kleurenbeeld helpt altijd bij een bewakingscamera. Zodra het beeld in kleur is het gemakkelijker een persoon te herkennen. De persoon kan namelijk beter ingeschat worden doordat het zichtbaar is welk kleur kleding hij draagt. Vaak zijne kleinen herkenbare stukken kleding of haarkleur behulpzaam bij opsporing. Het verschil tussen een kleurenbeeld en zwart beeld is het zoeken van iemand met een jas aan of iemand met een bijvoorbeeld gele jas aan. Bij het kleurenbeeld zal er gerichter gezocht kunnen worden.

Weg met IR

Er zijn camera's beschikbaar die geen IR verlichting nodig hebben om toch een kleurenbeeld op te bouwen. Dat type camera kan met een kleine hoeveelheid licht een kleurenbeeld weergeven. Het verschilt erg per type camera maar veelal is het mogelijk te zien waar het menselijke oog niet meer kan zien. Een low light camera heeft een sensor die meer licht op kan vangen. Er zal wel altijd wat licht moeten zijn in het beeld. Zonder licht is het namelijk niet mogelijk een beeld te creëren voor een camera zonder IR. Afhankelijk van het type camera kan het licht van de sterren al voldoende zijn om tocht een kleurenbeeld te behouden. Het type 'low light' camera kan het verschil maken voor u toepassing. De camera's zijn wel duurder dan de standaard 'all-in-one' camera's met IR verlichting.