Steeds vaker kiezen bedrijven maar ook particulieren voor draadloze IP-camera’s. De redenen lopen uiteen, maar het gebruikersgemak speelt een belangrijke rol evenals het hoogstaande beveiligingsniveau. Voeg daar een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit aan toe en de snel stijgende interesse laat zich eenvoudig verklaren. Ben je ook geïnteresseerd in deze geavanceerde camera’s? Hieronder hebben we alle details voor je op een rij gezet.

Communicatie draadloze IP-camera’s via internetprotocol

De afkorting IP in IP-camera staat voor Internet Protocol. Dit is een netwerkprotocol waarmee computers met elkaar communiceren op een netwerk als het internet. Sinds 2004 worden op het internet twee internetprotocol versies ondersteund. Dit zijn de IPv4 en de IPv6. 

Korea en Japan waren de eerste domeinen die van IPv6 gebruik maakten. In tegenstelling tot diverse andere internetprotocollen heeft IPv4 als kwaliteit dat het door alle computers op het internet wordt ondersteund.

Stack en het LIFO-principe

Het internetprotocol maakt deel uit van een zogeheten stack. Deze is benodigd voor de communicatie. In de informatica staat een stack dan ook voor een datastructuur voor het opslaan van een wisselende hoeveelheid elementen. Hierin geldt het LIFO (Last In First Out) principe. Dit betekent dat het element dat als laatste werd toegevoegd als eerste weer wordt opgehaald.

Combinatie van protocollen

IP wordt doorgaans gecombineerd gebruikt met andere protocollen zoals het Transmission Control Protocol, afgekort TCP. Er wordt dan gesproken over TCP/IP. Daarnaast is ook het User Datagram Protocol een veel gebruikt basisprotocol in combinatie met IP. Daarbij komt, dat iedere computer die via IP communiceert met andere computers een uniek adres moet hebben. Doordat er een gebrek is ontstaan aan adressen wordt nu gebruikgemaakt van het computerprotocol DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) en NAT (Network Address Translation). Hiermee wordt meestal een intern of tijdelijk IP-adres, ook wel IP-nummer, toegekend.

Netwerk bekabeling of Wi-Fi

Draadloze IP-camera’s maken logischerwijs gebruik van het internetprotocol. De opgenomen beelden worden over een regulier computernetwerk verzonden. Dit gebeurt ofwel via netwerk bekabeling, UTP (Unshielded Twisted Pair), dan wel via een draadloze verbinding door de lucht, Wi-Fi. Hierdoor staan draadloze IP-camera’s ook bekend onder andere benamingen zoals internet-camera, netwerkcamera, of alleen IP-cam of IP-camera.

Uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit

Door deze techniek is het met draadloze IP-camera’s mogelijk om beelden met een uitzonderlijk hoge kwaliteit te versturen. Sterker nog, je zult nauwelijks een verschil waarnemen met de beelden van de draadloze IP-camera ten opzichte van de live-beelden. Maar daar blijft het niet bij. Deze techniek biedt ook de mogelijkheid om live mee te kijken en digitaal in te zoomen op details van het opgenomen beeldmateriaal. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat deze camera’s totaal geen problemen hebben met omgevingsfactoren, waaronder bijvoorbeeld tegenlicht. Het beeld blijft onverminderd scherp en nauwelijks van het live-beeld te onderscheiden. Door de geïntegreerde infraroodbelichting is het zelfs mogelijk om nachtbeelden te bekijken. Zodra het donker wordt zal de camera deze infraroodbelichting automatisch inschakelen. Wel is er een verschil met de beelden die overdag worden opgenomen en verzonden. Nachtbeelden worden namelijk in zwart-wit weergegeven en de beelden van overdag in kleur. Dit laat echter onverlet dat ook de nachtbeelden van voortreffelijke kwaliteit zijn.

Waar kun je de opgenomen beelden (live) bekijken?

De beelden die met draadloze IP-camera’s worden gemaakt kun je in principe overal ter wereld bekijken. Hiervoor geldt wel dat je een internetverbinding moet hebben en ook dat de IP-camera in kwestie voor deze toepassing is geconfigureerd. Een andere keuze die je kunt maken is om de beelden te bekijken binnen alleen je lokale netwerk. Dit in tegenstelling tot het openstellen op het internet. Dit is onder meer afhankelijk van of je de beelden privé wilt bekijken of aan iedereen vrij wilt geven die er interesse in heeft. Door restricties toe te passen kun je aangeven welke gebruikers toegelaten mogen worden en welke niet. Verder is het mogelijk om de gemaakte beelden overal te bekijken op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Hiervoor moet je een applicatie downloaden. Vooral wanneer mensen met vakantie gaan of een lange reis maken is dit een veel gekozen optie.

Pas gebruikersnaam en wachtwoord aan

Veel mensen die overwegen om draadloze IP-camera’s aan te schaffen vragen zich af of deze camera’s wel op en top veilig zijn. Kunnen andere mensen bijvoorbeeld meekijken op de camera’s wanneer je de restricties hebt ingesteld? Je creëert extra veiligheid door allereerst de gebruikersnaam van je IP-camera aan te passen. Wijzig bijvoorbeeld ‘admin’ in een gebruikersnaam die je zelf bedacht hebt. Uiteraard moet je daarbij niet vergeten om ook het standaard wachtwoord aan te passen. Dit is nog belangrijker dan de gebruikersnaam. Kies hiervoor een eigen wachtwoord dat moeilijk te achterhalen is. Wanneer je het standaard wachtwoord namelijk niet wijzigt, is er een kans aanwezig dat andere mensen meekijken op je camera. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ons advies is daarom om altijd het standaard wachtwoord aan te passen evenals de gebruikersnaam.

Opnemen wanneer beweging gedetecteerd wordt

Een IP-camera heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard beveiligingscamera. Zo bevatten de meeste draadloze IP-camera’s een ingebouwde chip die ontvankelijk is voor de meest geavanceerde software. Hierdoor is het mogelijk voor de IP-camera om bewegingen te detecteren. Je kunt je IP-camera vervolgens dusdanig instellen dat er alleen opnames gemaakt worden wanneer er een beweging wordt waargenomen. Er wordt dan meteen een video of een foto doorgestuurd naar bijvoorbeeld je smartphone. De ontwikkelingen op dit gebied gaan steeds sneller. Dit betekent dat IP-camera’s steeds slimmer worden. Zo weten de meest geavanceerde modellen al wanneer ze moeten inzoomen wanneer zich een verdachte situatie voordoet. Dit doen de camera’s overdag, maar ook ’s nachts. Naast infraroodbelichting en ultraviolet licht kan de IP-camera dit ook doen door te reageren op lichaamswarmte. Dit wordt het ‘thermische’ principe genoemd. Zodra er lichaamswarmte wordt waargenomen reageert de camera meteen door dit om te zetten naar beelden.

En hoe zit het met geluidsopnames?

Naast beelden sturen de meeste draadloze IP-camera’s ook geluiden mee. Deze camera’s hebben een ingebouwde microfoon waarmee je naast beelden tegelijkertijd geluid opneemt. Doordat IP-camera’s werken met een digitaal signaal dat draadloos is, komt er noch storing voor in de beelden, noch in het geluid. Met andere woorden, geluiden worden net als de beelden synchroon opgenomen en doorgestuurd.

Ingebouwde microfoon aan de achterzijde van de IP-camera

Bij de meeste draadloze IP-camera’s zit de ingebouwde microfoon aan de achterzijde verwerkt door middel van een klein gaatje. Hier worden alle geluiden opgevangen en opgenomen. Samen met de beelden worden de geluiden vervolgens doorgestuurd naar de aangesloten recorder. Dit betekent dat je dus geen aparte microfoon hoeft aan te sluiten zoals bij reguliere beveiligingscamera’s wel het geval is. Nog een voordeel van de draadloze IP-camera.

Hoe sluit je een IP-camera met geluid aan?

IP-camera’s met geïntegreerde microfoon worden veelal met een ontvanger geleverd. Deze sluit je aan op nagenoeg alle digitale opnameapparatuur. Zet de IP-camera vervolgens op de gewenste plek. Zodra je gelijktijdig op de camera pair knop en de ontvanger drukt wordt er verbinding gemaakt. Nu worden ook de geluidsopnamen synchroon doorgestuurd met het beeldmateriaal.

IP-camera’s als alarmsysteem gebruiken

Draadloze IP-camera’s kunnen ook als alarmsysteem gebruikt worden. Dit is zelfs een van de meest gebruikte toepassingen. Dat gaat als volgt in zijn werk. Allereerst moet een ontvanger worden ingesteld en worden gekoppeld aan de IP-camera. Dit kan een eigen gekozen netwerk zijn maar bijvoorbeeld ook een alarmcentrale. Zodra er beweging wordt gedetecteerd door de IP-camera wordt hiervan een melding gestuurd naar de ontvanger. Dit kan een email zijn, een sms, maar ook een foto van hetgeen de beweging veroorzaakt en uiteraard live-beelden. Daarbij kun je bij de meeste draadloze IP-camera’s ook een bepaald gebied uitsluiten van bewegingsdetectie. Stel bijvoorbeeld dat je huisdieren hebt en je het hele gebied op een meter hoogte wilt uitsluiten van de camera. De camera zal dan geen beweging doorgeven aan de ontvanger wanneer bijvoorbeeld je kat of hond door het ingestelde detectiegebied loopt.

Alarmverificatie door een professionele meldkamer

Je kunt je IP-camera ook koppelen aan een professionele meldkamer. Zij zullen dan bij een signaal van je IP-camera, meestal beeldopnames, het alarm verifiëren. Dit betekent dat ze kijken of het alarm echt is of dat er sprake is van een vals alarm. Is er sprake van een daadwerkelijk alarm, dan informeren zij als dit nodig is meteen de politie. Daarnaast kun je diverse afspraken maken met een professionele meldkamer. Wanneer je bijvoorbeeld met vakantie gaat of een reis maakt, kun je de professionele meldkamer vragen om op vaste tijden de camerabeelden te bekijken.

Sinds 1 april 2008 worden alleen geverifieerde alarmen opgevolgd

Houd er rekening mee dat er sinds 1 april 2008 alleen geverifieerde alarmen door de politie worden opgevolgd. Dit is vastgelegd in het zogeheten Convenant Alarmopvolging. Hier staat in dat alarmmeldingen die niet geverifieerd zijn een lage opvolgingsprioriteit krijgen bij de politie. Is je alarm daarentegen wel geverifieerd dan worden deze juist met hoge prioriteit opgevolgd. Het is daarom belangrijk bij de aanschaf van draadloze IP-camera’s om te controleren of deze een verificatiemogelijkheid hebben.

Verificatiemogelijkheid van IP-camera’s

Waar je aan moet denken bij een verificatiemogelijkheid van draadloze IP-camera’s? Dit zijn camera’s en mogelijk microfoons die op afstand bediend kunnen worden door de alarmcentrale. Op basis van de ontvangen beelden wordt zo betrouwbare informatie verkregen. Daarnaast wordt eveneens gebruik gemaakt van alarmpatronen in het ingestelde gebied. Samen met aanvullende informatie van bijvoorbeeld een vooraf aangewezen contactpersoon ter plaatse kan worden vastgesteld of er sprake is van een inbraakmelding of misschien een systeemfout. De vooraf aangewezen contactpersoon is bij voorkeur iemand die in de buurt woont van het betreffende gebied, zoals de buren. Bij bedrijven kan dit uiteraard ook een van de medewerkers zijn of iemand van de beveiligingsdienst.

Wanneer en waarvoor IP-camera’s gebruiken?

Inmiddels is al duidelijk geworden dat draadloze IP-camera’s op diverse momenten en voor diverse doeleinden zeer welkome apparaten zijn. Naast de veelvuldige toepassing van deze camera’s in het bedrijfsleven en bij de overheid, kiezen ook steeds meer particulieren voor deze camera’s. De redenen lopen uiteen. De camera’s werden aanvankelijk vooral als beveiligingscamera’s gebruikt, maar tegenwoordig worden ze ook ingezet voor hobbymatige doeleinden. Door de toenemende technologische ontwikkelingen op digitaal vlak worden IP-camera’s bovendien steeds slimmer. Zo kunnen sommige IP-camera’s al tal van dagelijkse handelingen van ons overnemen. Denk daarbij aan het automatisch omlaag zetten van de thermostaat wanneer we ons huis of het bedrijfspand verlaten. Of wat te denken van de IP-camera’s die zichzelf inschakelen wanneer de zon onder gaat? Het is vandaag de dag allemaal mogelijk en er komen in rap tempo nieuwe mogelijkheden bij.

Gebruik als beveiligingscamera

Hoewel de redenen voor aanschaf van de IP-camera’s steeds meer toenemen, blijft de inzet als beveiligingscamera onverminderd groot. Uiteraard is dit het geval in het bedrijfsleven en bij de overheid, maar ook particulieren kiezen veelvuldig voor een IP-camera uit veiligheidsoverwegingen. Bijvoorbeeld wanneer ze met vakantie gaan of een lange reis gaan maken. Ook wanneer je een dagje uit gaat of een avond gaat stappen geeft de IP-camera een veilig gevoel. Vooral wanneer deze gelinkt wordt aan een professionele meldkamer. Daarnaast wordt ook regelmatig voor een IP-camera gekozen bij nieuwbouw. Dit kan bedrijfsmatig, overheidsmatig of particulier zijn. Via de draadloze IP-camera’s kan het hele bouwproces voortdurend in de gaten gehouden worden. Wanneer je daarbij tegelijk opnames maakt heb je een mooie herinnering voor later en kunnen bedrijven een mooie bedrijfsfilm maken.

De ideale babyfoon en observatie bij kinderdagverblijven

Ook als babyfoon bieden draadloze IP-camera’s de ideale uitkomst. Je kunt je kleintje zo in de gaten houden via je smartphone of tablet. Daarnaast zie je ook dat steeds meer kinderdagverblijven en scholen voor IP-camera’s kiezen. Vaak wordt het beleid hierop afgestemd om de privacy van de medewerkers te waarborgen. Ditzelfde geldt voor verzorgingscentra en andere instellingen waar zorg wordt geboden. Daarbij geeft dit ook de naaste omgeving een geruststellend gevoel.

IP-camera’s voor dierenobservatie

Een andere reden waarom steeds meer particulieren voor draadloze IP-camera’s kiezen is dat ze steeds betaalbaarder worden. Zo kan een boer bijvoorbeeld met een draadloze IP-camera zijn stallen op afstand observeren. Wanneer een van de dieren drachtig is kan het verloop op afstand bekeken worden. Er hoeft dan niet steeds heen en weer gelopen te worden wat veel tijd bespaart. Maar ook hobbymatig dieren observeren behoort met een draadloze IP-camera inmiddels tot de betaalbare mogelijkheden. Vogels in een volière observeren bijvoorbeeld, of tijdens het broedproces. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zie je ook steeds vaker dat asielcentra gebruik maken van draadloze IP-camera’s, evenals paardenfokkerijen, dierentuinen en kinderboerderijen.

Verschillende soorten IP-camera’s

Voor het maken van de juiste keuze voor draadloze IP-camera’s zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Deze camera’s komen namelijk in diverse soorten en maten en ook de prijzen variëren. Wil je de IP-camera bijvoorbeeld binnen of buiten gebruiken? Daarnaast is het een belangrijke vraag of je de camera wilt koppelen aan slimme apparatuur? Zo zijn er nog wel meer zaken die van invloed zijn op de juiste keuze voor draadloze IP-camera’s. We nemen ze hier kort met je door.

IP-camera voor binnen

Draadloze IP-camera’s voor binnen worden doorgaans in een huiskamer geplaatst, een slaapkamer of bij bedrijven op een kantoor of in de winkel. Idealiter zet je deze camera’s op een tafel of op een kast zodat je geen gaten in de muur hoeft te maken. Houd er rekening mee dat een camera voor binnen de daadwerkelijke binnenruimte opneemt. Je kunt deze camera’s bijvoorbeeld niet van binnen naar buiten gebruiken. Dit heeft te maken met de reflectie van het raam. Hierdoor worden de beelden niet helder opgenomen.

IP-camera voor buiten

Hetzelfde geldt andersom voor buitencamera’s. Deze draadloze IP-camera’s zijn geschikt om de omgeving van je woning of je bedrijfspand in de gaten te houden. In tegenstelling tot camera’s voor binnen bevestig je buitencamera’s juist wel aan de muur, een paal of aan een boom. Ook zijn ze bestendig tegen alle soorten weersomstandigheden. Dit komt omdat ze zowel water- als stofdicht zijn. Ook kies je het beste voor een infraroodverlichting bij buitencamera’s. Hiermee kunnen eveneens opnames in de nacht gemaakt worden. Buitencamera’s met wifi zijn onder meer verkrijgbaar als dome camera, bullet camera of PTZ-camera.

Bolvormige dome camera of eyeball

Een dome camera heeft een bolvorm en een ijzersterke doorzichtige kap. Ze bieden als grote voordeel dat criminelen niet direct zien vanuit welke hoek gefilmd wordt. Daarnaast zijn ze door de sterke kwaliteit bestand tegen vernieling en vandalisme. Je kunt met deze draadloze IP-camera’s filmen via het internet of via opnameapparatuur. Dome camera’s zijn eenvoudig benaderbaar omdat ze op het internet kunnen worden aangesloten en de beeldopnames op ieder gewenst moment bekeken kunnen worden. Dit kan zowel bij gebruik binnen als buiten. Naast het internet kunnen dome camera’s ook aangesloten worden op opnameapparatuur. Beelden kunnen zo via onder meer een SD-kaart worden bewaard. Dit houdt in dat je de beelden later kunt terugkijken en er geen bewijsmateriaal verloren gaat.

De voor- en nadelen van dome comera’s

Het grote voordeel van dome camera’s is dat ze zeer robuust zijn vergeleken met traditionele beveiligingscamera’s. Hierdoor zijn ze bestand tegen zowel vandalisme als allerlei soorten weersomstandigheden. Omdat de daadwerkelijke lens van deze camera’s niet zichtbaar is, hebben criminelen geen idee vanaf welke kant er gefilmd wordt. Dit heeft als gevolg dat criminelen vaak afgeschrikt worden. Een nadeel van dome camera’s is dat ze regelmatig gereinigd moeten worden. Wanneer dit niet goed gebeurt kan dit onscherpe beelden geven. Ons advies is dan ook om dome camera’s met enige regelmaat te controleren en indien nodig schoon te maken.

Bullet camera voor buiten

Wanneer je een buitencamera zoekt, is een bullet camera zeer geschikt. Zo is de behuizing bijvoorbeeld waterdicht en daarnaast beschikken deze draadloze IP-camera’s over een bijzonder sterke infraroodverlichting. Een ander voordeel van bullet camera’s is dat ze in verschillende posities gemonteerd kunnen worden. Dit is ook meteen een nadeel. Criminelen kunnen de bullet camera hierdoor namelijk ook een andere kant opdraaien zonder dat dit opgemerkt wordt. Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je een bullet camera installeert.

PTZ-camera voor grote oppervlakten en gebieden

De afkorting PTZ in PTZ-camera staat voor Pan, Tilt en Zoom. Deze draadloze IP-camera’s zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenruimtes. Vooral wanneer je een groot oppervlakte wilt observeren is een PTZ-camera ideaal. In plaats van meerdere camera’s te plaatsen, volstaat een enkele PTZ-camera door de unieke kwaliteiten. Deze camera’s kunnen namelijk draaien, kantelen en inzoomen tegelijk (pan, tilt en zoom in het Engels). Je kunt ze omhoog, omlaag maar ook zijdelings draaien. Dit kun je zelf doen, of ervoor kiezen om ze te voorprogrammeren. Zo kun je een groot oppervlakte in de gaten houden via een app op bijvoorbeeld je tablet of smartphone. Daarnaast zijn deze draadloze IP-camera’s ook zeer geschikt om te combineren met bewegingsdetectie. Zodra er beweging wordt gedetecteerd focust de PTZ-camera automatisch op het betreffende object. Bovendien behoort ook autotracking tot de mogelijkheden. Dit betekent dat een PTZ-camera personen of objecten automatisch volgt.

Deurbel met wifi-camera

Wanneer je wilt weten wie er thuis bij je aanbelt wanneer je bijvoorbeeld met vakantie bent of een dagje uit, dan zijn draadloze IP-camera’s gecombineerd met een deurbel geschikt. Zo zie je heel eenvoudig wie er aanbelt terwijl je zelf elders bent. Je kunt de beelden waar dan ook ter wereld bekijken op onder meer je smartphone en tablet. De meeste wifi-camera’s met deurbellen zijn zowel verkrijgbaar voor iOS als Android. Een slimme deurbel kan je veilheid gemakkelijk en snel vergroten en zorgt voor gemak, niet meer onnodig naar de deur lopen voor een verkoper. 

Slimme deurbel

IP-camera’s met nachtzicht

Voordat je een IP-camera aanschaft is het ook belangrijk te bepalen of je er ’s nachts beelden mee wilt opnemen. Je hebt dan namelijk een IP-camera nodig met nachtzicht. Dit betekent dat de camera zodra het donker wordt overschakelt op infraroodverlichting of ultraviolet licht. Zo krijg je ook in het donker een prima beeld van wat er op het ingestelde gebied of oppervlakte gebeurt. Dit is in tegenstelling tot de beelden die de camera overdag maakt in zwart-wit. Overdag zijn de beelden in kleur. Naast nachtzicht via infraroodlicht en ultraviolet licht zijn er ook draadloze IP-camera’s die in het donker werken volgens het ‘thermische’ principe. Deze camera’s reageren op lichaamswarmte.

Voor welke ruimte, gebied of oppervlakte?

De keuze voor de juiste IP-camera is ook afhankelijk van de grootte van de ruimte, het gebied of oppervlakte die je wilt observeren. De kijkhoek is daarbij zeer bepalend. Deze geeft namelijk aan hoe groot het zichtveld van de draadloze IP-camera’s is. Voor parkeerplaatsen en toegangspoorten volstaat een kijkhoek van 65 graden. Dat is minimaal de grootte van de kijkhoek in het geval van een balie bij bedrijven, kleine ruimtes en kleine tuinen. Wil je echter een grote ruimte, een middelgrote tuin of kantoorruimte observeren, dan moet de kijkhoek meer dan 90 graden zijn. De kijkhoek moet zelfs meer dan 100 graden zijn in geval van grote kantoorruimtes, tuinen en bijvoorbeeld parkeergarages. Ook is het belangrijk te bepalen of een enkele kijkhoek volstaat. Stel, je kiest voor een PTZ-camera omdat je een groot oppervlak in de gaten wilt houden. Houd er dan rekening mee dat PTZ-camera’s alleen draaien naar een enkel deel van een gebied. Andere delen nemen deze camera’s op dat moment niet op.

Naast de kijkhoek is ook de resolutie van belang

Ook de resolutie van draadloze IP-camera’s is iets om rekening mee te houden. De resolutie geeft namelijk aan hoe scherp de beelden worden weergegeven. Hierdoor kun je beter de details in de gaten houden bij grotere ruimtes, gebieden of oppervlaktes. Bij een kijkhoek van 65 graden moet de resolutie bijvoorbeeld minimaal 1280 x 720 zijn. Datzelfde geldt voor kijkhoeken van 90 graden. Is het gebied echter zeer groot en kies je voor een kijkhoek van 100 graden of meer, dan past daar een minimale resolutie bij van 1920 x 1080.

IP-camera’s met een app

Vind je het belangrijk om live-beelden te kunnen bekijken als je bijvoorbeeld met vakantie bent of tijdens werktijden? Dan kies je voor draadloze IP-camera’s met een app. Deze app download je heel eenvoudig op je smartphone of tablet. De apps draaien doorgaans op Android en iOS. Waar je ook bent, via deze app zie je precies wat er op dat moment gebeurt in de betreffende ruimte, gebied of oppervlakte. Bij sommige IP-camera’s is het zelfs mogelijk om via deze app achteraf te bekijken wat er allemaal heeft plaatsgevonden.

Diverse opnamemogelijkheden zoals een NAS

Een veel gebruikte optie van draadloze IP-camera’s is het opslaan van de gemaakte beeldopnames. Een mogelijkheid is om hiervoor een NVR te gebruiken. NVR staat voor Network Video Recorder. Dit is een harddisk die een internetverbinding heeft en die je eenvoudig kunt aansluiten op het netwerk thuis of op het werk. Een NAS, de afkorting van Network Attached Storage, is een optie om gemaakte beeldopnames op te slaan. Daarbij biedt een NAS als grote voordeel dat deze opneemt zonder dat bijvoorbeeld je computer hoeft aan te staan. Ook kun je op afstand op een NAS/NVR inloggen. Zo kun je live-beelden bekijken of opgenomen beelden terugkijken. Een veel gebruikte NAS bij draadloze IP-camera’s is die van QNAP. Daarnaast worden ook de Synology NAS-systemen regelmatig gebruikt, evenals die van Seenergy. Een NAS-systeem wordt vooral aanbevolen wanneer je veel beelden op wilt kunnen slaan. Je kunt er met een NAS-systeem ook voor kiezen om continu op te nemen of regels in te stellen wanneer een opname moet worden gestart.

Opslag via een cloud

Daarnaast is opslag van draadloze IP-camera’s ook mogelijk via een cloud. Hierbij worden de beelden niet lokaal opgeslagen maar bij een dienst. Dit kan een dienst van een fabrikant zijn, maar ook bij een dienst van providers zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive. Dit betekent dat je overal ter wereld altijd toegang hebt tot je opgeslagen beeldmateriaal. Voor opslag via een cloud heb je namelijk alleen een internetverbinding nodig. Houd er wel rekening mee dat je de opgenomen beelden via een cloud maar voor een korte periode kunt terugkijken. Daarna moet je doorgaans abonnementskosten betalen.

Opnemen via SD-kaart of binnen je eigen netwerk

Ook met een SD-kaart kun je beelden van draadloze IP-camera’s opnemen. De kosten liggen hiervoor beduidend lager dan van een NAS. Wel is het zo dat de maximale grootte van SD-kaarten voor draadloze IP-camera’s 32 GB is. Dit staat gelijk aan ongeveer vijf opnamedagen. Een groot voordeel van SD-kaarten is dat je de beelden lokaal opslaat op de camera en hiervoor dus geen apparatuur hoeft aan te sluiten. Je voegt de SD-kaart eenvoudig toe in het (micro)SD-slot van je IP-camera. Een ander voordeel van een SD-kaart is daarom dat je de beelden niet online hoeft te bewaren. Wil je omwille van je privacy het beeldmateriaal niet met het internet verbinden, dan is naast de SD-kaart het opslaan op je eigen computer ook een optie. Je verbindt je computer dan via het netwerk met je IP-camera. Zo blijven de beelden binnen je eigen netwerkomgeving. Een kanttekening is wel dat je computer hiervoor dag en nacht aan moet blijven staan.

Koppelen met slimme apparatuur

De ontwikkelingen op het gebied van draadloze IP-camera’s volgen elkaar in rap tempo op. Zo kun je steeds meer van deze camera’s automatiseren en koppelen en laten samenwerken met slimme apparatuur en applicaties. Zowel particulieren als bedrijven kiezen bijvoorbeeld voor een weerapplicatie. Door je IP-camera te koppelen aan deze app laat je hem automatisch inschakelen zodra de zon onder gaat. Een andere mogelijkheid is om je IP-camera te koppelen aan de thermostaat. Thuis, of op kantoor. De temperatuur gaat dan automatisch naar beneden zodra je je huis of bedrijfspand verlaat.

Smart Home en IFTTT

Door de groeiende mogelijkheden van het koppelen van slimme apparatuur en applicaties aan draadloze IP-camera’s, vervullen ze steeds meer de rol van Smart Home IP-camera’s. Daarbij wordt het gebruik van de IFTTT-dienst steeds populairder. IFTTT staat voor ‘IF This Then That’. Het is een applicatie die via simpele instructies, namelijk ‘als’ en ‘dan’, diverse processen automatiseert. Hiervoor hoef je alleen je IP-camera aan deze dienst te koppelen. Binnen deze dienst zijn bovendien veel programma’s beschikbaar die door andere zijn gemaakt. Hier kun je gewoon gebruik van maken. Wel moet je je uiteraard eerst voor de IFTTT-dienst registreren. Maar daarna kun je meteen aan de slag via je browser of met gratis apps die geschikt zijn voor Android en iOS.