Als er al coax kabel ligt hergebruik hem dan is ons advies. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk wanneer er een coax kabel aanwezig is. Het opnieuw leggen van een coax kabel kabel kan een tijdrovende klus zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of de kabel volledig door een huis getrokken is want dat is zeker niet altijd het geval. Zou dat niet zo zijn dan is het trekken van een nieuw kabel zelfs onmogelijk. Gelukkig zijn er zeer goede oplossingen te vinden voor het hergebruiken van de coax kabel.

Analoog signaal

Er zijn 5 technieken die het mogelijk maken om een coax kabel te hergebruiken. Met de onderstaande technieken is het erg gemakkelijk de coax kabel te hergebruiken. De technieken zijn allemaal gericht op het upgraden van een bestaand systeem. Iedere techniek heeft zijn eigen voor en nadelen dus lees goed welke het beste bij u situatie past. Al de technieken hebben de mogelijkheid om naar FULL-HD beeldkwaliteit te gaan over de bestaande kabel. De meeste technieken gaan zelfs verder in resolutie zelfs 4K (UHD) kwaliteit is mogelijk. 

De eerste 3 technieken die genoemd worden zijn een echt ouderwets analoog signaal. Dit heeft als groot voordeel dat de bestaande analoge apparatuur eventueel hergebruikt kan worden. Mocht er een splitter of balun gebruikt worden in de installatie dan kan de nieuwe techniek hier mee overweg.

IP over coax

IP over coax is een mogelijkheid om toe te passen. Hierbij zijn omvormers gewenst aan de camera zijde en aan de opname unit zijde. Het is een techniek die we eigenlijk al langer kennen. Onze internet providers doen dit al jaren. Zij sturen Televisie en internet signaal over een coax kabel. De mensen die een coaxiale aansluiting hebben in de woning zijn dus al bekend met een IP signaal over coax. Voor camerabewaking is het geen goede toepassing omdat er meer onderdelen dan gebruikelijk nodig zijn. Daarbij dient er voor deze oplossing een omvormer die stroom nodig heeft toegepast te worden. Het hergebruiken kan beter op een andere manier. 

Waarom hergebruiken?

Het hergebruiken van coaxkabel kan enorm schelen in de kosten. Bij hergebruik van de kabel is het alleen maar een kwestie van de het vervangen van de camera en het vervangen van de opname unit. De bestaande connector en kabel kunnen dus worden hergebruikt. Hiermee is het upgraden van het bestaande systeem binnen een handomdraai gebeurd.

Wat voor beeldkwaliteit mag ik verwachten?

Er is eigenlijk geen reden om specifiek voor IP te kiezen als er al een coax kabel aanwezig is. De professionals discussiëren er dagelijks over, of een systeem met coax de beste keuze is of niet. Er zijn namelijk een aantal voordelen tegenover een IP systeem. Maar de beeldkwaliteit is gelijk aan die van IP. Het is dus mogelijk om te upgraden naar 4K (UHD) kwaliteit met een 8MP camera over coax. Het enige verschil wat er vroeger was met IP is de aansturing van de camera's. Denk hierbij aan Pan Tilt Zoom (PTZ) sturing of het aanpassen van de beeldkwaliteit instellingen van camera. Dat is ook niet meer het geval het is ook mogelijk om camera instellingen te wijzigen of PTZ sturing te doen over de coax kabel.

Geen vertraging in beeld

De vertraging bij een IP-systeem kan tot een aantal seconden oplopen. Met name de systemen die geschikt zijn voor de thuismarkt kan er een vertraging ontstaan. In die systemen is er vaak nagedacht over de afweging van kwaliteit, snelheid en prijs. Het is veelal niet erg namelijk om een seconde vertraging in het systeem te hebben. Een vertraging bij een IP systeem wordt ook wel 'lag' genoemd. Maar is dit wel een probleem of kan dit tot een vervelende situatie leiden kies dan voor een systeem over coax. Hiermee is die vertraging of lag namelijk niet aanwezig op een direct aangesloten monitor. Dus kies vooral voor een systeem over coax als er geen vertraging gewenst is voor u toepassing.

Kan ik de beelden op mijn smartphone zien bij een analoog systeem?

Het is mogelijk de beelden te bekijken met een app op de smartphone als er voor een opname recorder wordt gekozen. Natuurlijk kan ook de software gebruikt worden bij een analoog systeem hierin is weinig verschil met een IP systeem. Een losse analoge camera heeft niet de mogelijkheid om bekeken te worden met een smartphone. Het bekijken via een app gaat namelijk via een netwerk aansluiting. Als de losse camera's analoog of IP worden aangesloten op een opname recorder dan worden de camera's via die recorder bekeken. De recorder kan aangesloten worden op het netwerk en is hiermee te benaderen via software of een smartphone app. Een losse IP camera is ook voorzien van een netwerk aansluiting en daarom stand alone te benaderen via een smartphone.

Kan ik bestaande kabel hergebruiken?

Eigenlijk is dat gemakkelijk te bepalen. Werkte de de camera's die vervangen gaan worden nog over de kabel dan zullen de nieuwe camera's er ook over werken. De techniek is juist gemaakt om op de oude kabel te werken. Er zijn installaties bekend waarbij kabel van 30 jaar oud nog hergebruikt is. Controleer natuurlijk de connector op corrosie. Als de connector roest vorming vertoond is het verstandig een nieuwe connector te plaatsen. Controleer ook of de connector op de juiste wijze is aangesloten.

Analog High Defenition (AHD)

Analog high definition is een techniek om met een analoog signaal over de coax kabel HD beeld te verzenden. Bij AHD is een camera en recorder vereist die beide van een AHD chip zijn voorzien. Indien de recorder van een AHD chip is voorzien kan zowel 'ouderwetse' analoge beelden weergeven en opnemen en daarbij AHD beelden. De meeste AHD recorders kunnen per kanaal wisselen tussen AHD en analoog.

AHD komt in een aantal formaten:

AHD 1.0: Met AHD 1.0 is het mogelijk een resolutie weer te geven tot 720P ofwel HD kwaliteit.
AHD 2.0: Met AHD 2.0 is het mogelijk een resolutie weer te geven tot 1080P ofwel Full-HD kwaliteit.
AHD 3.0: Met AHD 3.0 is het mogelijk een resolutie weer te geven tot 3MP ofwel Full-HD kwaliteit.
AHD 4.0: Met AHD 4.0 is het mogelijk een resolutie weer te geven tot 4MP ofwel Full-HD kwaliteit.

Voordelen van AHD

Het product wordt niet met name door 1 fabrikant gemaakt. De maker van de AHD chips is Nextchips en levert aan iedereen. Dus indien een fabrikant een AHD camera wil laten maken is daar vrij gemakkelijk mee te beginnen. Dat wordt gezien als een open standaard. Het voordeel daarvan is dat je als consument of installateur niet vastzit aan 1 merk. Hiermee is het later aanpassen of uitbreiden van een systeem gemakkelijk om te doen. Het is een ouderwets analoog signaal. Daardoor kan je tot AHD 2.0 alle analoge accessoires nog hergebruiken. Je bestaande installatie is dus niet volledig overbodig geworden.  Daarmee kunnen dus de splitters, repeaters en extenders gewoonweg opnieuw gebruikt worden. Let wel op bij monitoren met een BNC ingang die aangesloten zijn via de coaxkabel want die ondersteunen geen AHD. 

Nadelen van AHD

Het is soms lastig om te zien welk type chip erin zit bij welke fabrikant. Om er voor te zorgen dat je specifiek alle componenten bij één leverancier afneemt zal het niet altijd geheel duidelijk zijn wat de exacte specificaties zijn. 

AHD kabel

RG 59 B/U is de kabel om te gebruiken bij AHD hiermee is een afstand van 500 meter te overbruggen. Dit verschilt overigens wel per versie AHD dus informeer jezelf hier goed over als je een dergelijke afstand wenst.
Lees voor alle afstanden en meer informatie het AHD blog.

High Definition Transport Video Interface (HD -TVI)

HD-TVI loopt vooruit in zijn tijd en dat kan je zien aan de snelle ontwikkelingen die het doormaakt. De techniek is uitgevonden door de fabrikant techpoint.  Die fabrikant heeft de oplossing bedacht in samenwerking met een grote Chinese camerabewaking fabrikant Hikvision. Techpoint is de hoofdleverancier van Hikvision en zal als eerste gebruik maken van de laatste technieken. HD-TVI is het antwoord op een techniek als HD-SDI waarbij het zich puur richt op een camerabewaking oplossing. Als een van de eerste fabrikanten kwam Hikvision met een vernieuwende oplossing voor een hoge resolutie beeldkwaliteit over de coax-kabel. Hikvision noemt de techniek overigens 'Turbo HD'.

Voordelen van HD -TVI

Het groote voordeel van HD-TVI is de snelle ontwikkeling en opties die er zijn. HD-TVI is middels beschikbaar tot een resolute van 4K. Naast die hoge resolutie heeft de techniek de mogelijkheid om PTZ sturingen en camera instellingen te wijzigen. Het is zelfs mogelijk om de voeding van de camera over de coax kabel te laten lopen. Dat is geen unieke techniek en is er in het verleden eerder geweest maar de combinatie van al de functies in 1 systeem kan de doorslag geven. Het systeem is voordeliger in aanschaf tegenover IP en net zo makkelijk in het aansluiten. Daarmee een ideaal systeem om toe te passen als renovatie mogelijkheid. De afstand van de kabel mag 500 meter zijn.

De formaten van HD-TVI

2 MP: Full-HD
3 MP: Full-HD
5 MP: Full-HD
8 MP: (ultra HD / 4K)

Nadelen van HD -TVI

Het systeem samenstellen kan gemakkelijk bij 1 leverancier. Als een systeem van een aantal camera's wordt geplaatst zonder latere toevoeging dan kan het de ideale oplossing zijn. Indien er meerdere camera's merken gecombineerd dienen te worden of er is een later uitbreiding gewenst is, dan is het wellicht minder ideaal. Het kan onduidelijk zijn welke versies het beste bij elkaar passen. Daarbij is het systeem grotendeels verbonden aan 1 fabrikant.

HD -TVI kabel

Er kan een normale RG59 B/U coax kabel gebruikt worden. Andere coax kabel kan ook gebruikt worden voor de techniek. Daardoor is het een goede oplossing voor de renovatie van een bestaand project met coax kabel.

High Definition Composite Video Interface (CVI)

HD-CVI is een techniek ontwikkeld door Dahua. Dahua is een grootste Chinese fabrikant die de ontwikkeling van analoge techniek bijhoudt met HD-CVI. De techniek is een eigen protocol en geen open standaard zoals de andere technieken die hier genoemd worden. Dahua is een zeer grote concurrent van Hikvision en dit zijn dan ook de twee bedrijven die als fabrikant in de top 50 van beveiligingsproducten op 1 en 2 staan. 

Dahua is tevens een fabrikant die snel met nieuwe ontwikkelingen komt. Tot 4K resolutie is mogelijk als het om HD-CVI gaat. De camera's van Dahua staan met name bekend vanwege haar modellen voorzien zijn van audio. Er is bij die camera's een microfoon ingebouwd. Daarbij de Starlight technologie die het mogelijk maakt om met weinig licht toch een duidelijk beeld te krijgen van de situatie.

Voordelen van HD-CVI

Het is een techniek die inzetbaar is zoals IP-camera's. Met alle optie en mogelijkheden die bij de laatste ontwikkelingen thuis horen. Voor de systemen tot 8 camera's waar al een coax kabel ligt is het de ideale vervanger. De fabrikant Dahua loopt voorop in de ontwikkelingen en daardoor deze techniek ook. De mogelijkheid tot het combineren van audio/video en voeding over 1 kabel is ideaal. Het maakt installeren makkelijk en dat kan voor een prijs die net iets lager ligt dan analoge camera's. Er is geen vertraging in het beeld zoals bij IP-camera's op een live aangesloten monitor. 

De formaten van HD-CVI

2 MP: Full-HD
3 MP: Full-HD
5 MP: Full-HD
8 MP: (ultra HD / 4K)

Nadelen van CVI

Verbonden aan 1 fabrikant, dat is het belangrijkste nadeel als we focussen op het renoveren van een systeem. Zou het systeem volledig vervangen worden dan zal dat niet in de weg staan. Het aanschaffen van een volledige set is van belang bij het plaatsen van deze systemen. Daarmee is het zeker dat de hoogst haalbare resolutie zichtbaar is op de monitor. 

CVI kabel

Er kan een normale RG59 B/U coax kabel gebruikt worden. Andere coax kabel kan ook gebruikt worden voor de techniek. Daarmee is het een goede oplossing voor de renovatie van een bestaand project met coax kabel. De maximale afstand is 500 meter.

High Definition Serial Digital Interface (HD-SDI)

HD-SDI is de eerste variant geweest die gebruikt werd in de camerabewaking als standaard voor HD beeld over een analoge camera. Na de introductie van IP-camera's door fabrikant Axis in 1996, was er een nieuwe standaard in resolutie. Daarom is er gezocht naar een standaard voor hogere resolutie van camera's over de bestaande coax kabel. De systemen van 1966 en daarvoor werden altijd met coax kabel uitgevoerd. Er was eigenlijk geen andere methode. Doordat iedere installatie doodmiddel van coax kabel aangesloten was wenste de markt een methode om de nieuwe hoge resolutie toe te passen op bestaande installaties.

HD-SDI is een digitaal signaal over de coax kabel. Gebruikelijk over een coax kabel is een analoge signaal zoals bij analoge camera's. HD-SDI deed het net anders door een digitaal signaal te transporteren over een analoge kabel. Daarmee kan de bestaande kabel hergebruikt worden en hogere resoluties zijn daardoor mogelijk. Aan beide kanten van de kabel dient de juist chip gebruikt worden en hoge resoluties zijn mogelijk. 

HD-SDI is een techniek die in 1998 is geïntroduceerd met een 720P en 1080i resolutie. De techniek is niet alleen gebruikt voor camerabewaking maar ook door televisiezenders. Het is een techniek bedacht voor televisiezenders om hun uitzending op een makkelijke manier, met bestaande infrastructuur, over te brengen. 

Een nieuwe variant daarop is EX-SDI ontwikkeld door clinton electronics. Het bedrijf heeft de techniek een nieuw leven gegeven. Het voordeel van EX-SDI is dat het nog compatibel is met de verouderde techniek van HD-SDI. HD-SDI is alleen verouderd in de camerabewaking techniek maar wordt nog gebruikt voor video uitzendingen. Daarom is er nog veel accessoires beschikbaar voor die techniek. De accessoires die gebruikt wordt voor HD-SDI kan ook ingezet worden voor EX-SDI.

Voordelen van HD-SDI

Het is geen analoog signaal zoals de technieken die hierboven genoemd zijn. HD-SDI en EX-SDI is een digitaal signaal over de coax kabel. Dat heeft een groot voordeel omdat er geen video verlies is over een langere afstand. Een analoog signaal neemt geleidelijk af en is gevoelig voor interferentie van andere signalen. Met bij renovatie kan het voordeel hebben om een niet al te gevoelige techniek te gebruiken. Het digitale signaal kan tot 500 meter over een analoge kabel getransporteerd worden. 

Nadelen van HD-SDI

De prijs is altijd een nadeel geweest van HD-SDI. De techniek is niet specifiek ontwikkeld om een tegenhanger te zijn van IP-camera's. De techniek was er al en die is vervolgens op die manier toegepast. Dankzij massa productie en bredere inzetbaarheid werd het een betaalbare techniek. Daardoor kon het goedkoper zijn om de bestaande kabel niet te vervangen en iets meer voor een camera te betalen. Middels zijn er zoals hierboven genoemd meerdere technieken die specifiek ontwikkeld zijn voor de renovatie van bestaande analoge systemen. Voor die systemen zijn technieken ontwikkeld die goed kunnen concurreren met IP-camera's in prijs en kwaliteit. Zodoende is voor camerabewaking de HD-SDI geen gangbare techniek meer. Het bedrijf clinon electronics dat EX-SDI ontwikkeld is op dit moment nog geen grote concurrent in Europa met haar techniek. 

HD-SDI kabel

Er kan een  RG59 B/U coax kabel gebruikt worden. Andere coax kabel kan ook gebruikt worden voor de techniek. Daarmee is het een goede oplossing voor de renovatie van een bestaand project met coax kabel. De maximale afstand is 500 meter.

IP over coax kabel

Een techniek die in het verleden veel is gebruikt voor het hergebruiken van een coax kabel is IP over coax. Daarbij worden normale IP-camera's gebruikt en een IP-recorder (NVR). Alleen de transmissie van het videobeeld is over de coax kabel in plaats van een netwerk kabel. Dit werd veel toegepast bij de met name grotere systemen waarbij gefaseerd de overgang naar IP wordt ingezet. Daardoor kan de bestaande kabel gebruikt worden en elke IP camera op de markt. 

Er zijn omvormers, vaak converters genoemd, nodig voor deze techniek aan de kant van de camera en aan de kant van de recorder. Die converters zijn veelal duur omdat het een niche toepassing is. De techniek is in het verleden relatief weinig toegepast en daarom zijn de converters nog prijzig. 

Voordelen van IP over coax

De keuze uit elke bestaande IP-camera op de markt zonder afhankelijkheid van een fabrikant of techniek. IP-camera's zullen in de toekomst ontwikkeld blijven worden en daarom is er ook in de toekomst een mogelijkheid om gemakkelijk een nieuwe camera toe te passen bij een eventueel defect.

Nadelen van IP over coax

Er is een converter nodig voor de transmissie van het video signaal en er is een aparte voeding nodig. Die twee extra onderdelen brengen meer kosten met zich mee en nemen meer ruimte in beslag. Die ruimte en kosten maakt dat de techniek niet veel meer wordt ingezet. 

IP over coax kabel

Er kan een  RG59 B/U coax kabel gebruikt worden. Doordat het signaal over een analoge kabel getransporteerd wordt zijn er langere afstanden mogelijk dan bij een netwerk kabel.

4 in 1 camera's

4 in 1 camera's hebben alle (analoge) technieken die hierboven genoemd worden in 1. Die camera's komen vaak wel met een compromis dat 1 van de technieken een lagere resolutie ondersteund dan een andere. Maar het grote voordeel is dat er 2 camera voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Heeft u 3 stuks 4 in 1 camera's op een locatie en gaat de recorder defect dan geeft dat weinig problemen. Stel er is een Hikvision recorder die kan dan gemakkelijk worden vervangen door een Dahau recorder omdat alle 4 de technieken worden ondersteunen: analoge, AHD, HD-TVI en HD-CVI. 

Wat is de het beste om te kiezen?

De type techniek maakt veelal voor relatief kleine installaties tot 8 camera's niet uit. Meestal worden die systemen in één keer opgeleverd en is er geen combinatie van verschillende technieken. Ook in prijs liggen de verschillende type camera's en technieken niet veel van elkaar af. Bij grotere systemen, meer dan 8 camera's wordt de techniek wel relevanter. Omdat hierbij vaak niet zomaar na een aantal jaar het hele systeem vervangen wordt. 

Hergebruik de Coax

Als er coax kabel ligt maar er dan gebruik van. Er is geen doorslaggevende regen te verzinnen om dan te kiezen voor een IP-camera. Dis is duurder om aan te schaffen, het is duurder om de kabel te vervangen en voor het verschil kwaliteit is het niet nodig. Het is tevens mogelijk om met technieken die over de coax kabel een vergelijkbare kwaliteit van IP camera's te realiseren.  

Het advies is om dan te kiezen voor een AHD, HD-TVI of HD-CVI camera. 

Voeding van een HD coax camera

Een speerpunt is voor IP camera's is voeding over de netwerk kabel. Power over Ethernet (PoE) maakt het mogelijk om over 1 kabel zowel video transmissie en voeding te realiseren. Hierdoor wordt er veelal gekozen om bij nieuwe projecten waar nog geen kabel ligt netwerk kabel aan te leggen voorbereidend op IP. Het is met speciale 'baluns' tevens mogelijk met HD over de coax technieken de voeding en videotransmissie over een netwerk kabel te realiseren. De afstanden zijn dan vaak wat korter maar dat is meestal niet zo heel erg in de kleinere tot 8 camera installaties. 

Baluns

Een balun kan heeft een aansluiting voor een kabel aan 1 zijde en aan de andere zijde een aansluiting voor de voeding en een kabel. Met een balun kan er 1 kabel gebruikt worden. Vaak is dat een netwerkkabel. Maar waarom zou je een netwerkkabel gebruiken voor een analoge camera? Omdat de kabel goedkoper is en het flexibiliteit geeft voor de toekomst. 

Voeding over de coax kabel

Er zijn 2 manieren om de voeding van een HD camera over coax aan te leggen. 

1. Extra aderpaar
Met een extra aderpaar die aan de coaxkabel vastzit is het gemakkelijk om de voeding over dit extra aderpaar te laten lopen. Een dergelijke kabel wordt multikabel genoemd. Er zit wel een klein nadeel aan de kabel en dat is dat hij wat dikker is. 

2. Power over the Coax
Er zijn al lange tijd technieken om de voeding van camera over de coax kabel zelf te laten lopen. Er is hierdoor ook een ontwikkeling bij HD camera's over de coax in die richting. Een nadeel van deze methode is dat je erg afhankelijk bent van het type fabrikant dat je kiest omdat het nog maar beperkt verkrijgbaar is. Gaat er een camera defect na 5 jaar dan is het nog maar de vraag of die techniek nog beschikbaar is. Een losse voeding van 12 volt zal er nog wel zijn omdat die ook voor een groot scala aan andere toepassingen wordt ingezet. Indien voeding over 1 kabel gewenst is dan is het advies hier om te kiezen voor de coax kabel met een extra aderpaar. Dan is de installatie het meest toekomst bestendig.