Voor het gebruik van camerabewaking gelden regels. Het zijn privacy regels waaraan iedereen zich aan zal moeten houden. Er is vaak verwarring over wat er wel en niet mag. Dat is ook logisch omdat er op verschillende plekken uiteenlopende regels gelden. Hieronder nemen we alle situaties door die vaak voorkomen bij het toepassen van camerabewaking. 

Gezond verstand

Het allerbelangrijkste in het toepassen van camerabewaking is het gebruiken van gezond verstand. Als een benzinestation langs de snelweg camerabewaking plaatst kan dat worden gezien als gezond verstand. Er is namelijk een reële kans dat een auto doorrijd na het tanken zonder te betalen. Dit zal voor het plaatsen van camerabewaking al vaker gebeurd zijn. Met de beveiliging camera's is het mogelijk een kenteken te achterhalen en alsnog een rekening te versturen.

Bijvangst

Dagelijks zullen er automobilisten bij het benzinestation stoppen om te tanken en te betalen. Die worden vervolgens ook gefilmd door de camera's van het benzinestation. Dat heet dan 'bijvangst' omdat het onmogelijk is voor een eigenaar van het benzinestation om alleen potentiele dieven uit te filteren. Het systeem zal altijd mensen filmen die niets te maken hebben met criminaliteit of de reden waarom het camerabewaking systeem geplaatst is. Dat is onvermijdelijk en in veel toepassingen het geval. 

Filmen in het openbaar

Voordat we de regels verder doornemen van camerabewaking wil ik eerst de regels van een andere camera doornemen. Het bijzondere aan een camera op de openbare weg is namelijk dat het je recht is om te filmen. Het is je recht om met een handzaam toestel op de openbare weg te filmen. Denk hierbij dus aan een smartphone of een compact camera. Het is dus mijn recht om op de openbare weg een situatie te filmen die ik wens. Er worden dagelijks video's gepost op Facebook en YouTube van de openbare weg. Op het moment dat ik kies voor het plaatsen van camerabewaking daarentegen wordt er heel streng gekeken naar verschillende regels. 

Wetgeving cameratoezicht

Als er een camera gebruikt wordt voor camerabewaking dan valt het direct onder strenge regelgeving. Er wordt eigenlijk op een heel andere manier naar gekeken. Dat is helaas een regelgeving waar iets anders naar wordt gekeken. Maar er het is wel direct duidelijk dat door komst van een smartphone waarop iedereen een camera in bezit heeft de norm zich iets heeft aangepast. Het filmen met een camera van een camerabewaking systeem komt met een aantal punten. 

Autoriteit persoonsgegevens (AP)

De autoriteit persoonsgegevens is een bestuursorgaan aangesteld als toezicht op persoonsgegevens. De organisatie is dus ingericht om te controleren of er geen privacy wetgeving wordt overtreden. De regels omtrent camerabewaking stonden omschreven in de privacywetgeving 'Wet bescherming persoonsgegevens' (Wbp) die van kracht was tot 25 mei 2018. Hierna heeft de invoering van Europese wetgeving de 'AVG' het Wpb overgenomen. 

Politie

De politie zal alle middelen aangrijpen om die de opsporing te goede komen. De politie kan zelfs langskomen om te vragen of de camera's aan het opnemen zijn. Schrik niet want dat doen ze om inzicht te krijgen door het hele land. Het kan de opsporing te goede komen als de politie weet waar de camera's hangen die opnemen. In geval van een inbraak of overal in de straat en de daders zijn de richting van de het camerabewaking systeem op gelucht dan zal de politie de beelden opvragen. 

Camerabeelden vorderen

Indien de politie langskomt om beelden op te vragen van het camerabewaking systeem laat de beelden dan vorderen. Met het vorderen van de beelden is je eigen naam of die van het bedrijf niet langer verbonden aan de beelden. Hierdoor kan er op jou als persoon geen beroep gedaan worden in verdere rechtsgang met betrekking tot de beelden. Dat is fijn want je zult niet altijd weten waarvoor de beelden gebruikt gaan worden en bedenk dat bij een zogenoemde 'high profile' case je liever op de achtergrond blijft. 

Justitie

Veelal denken mensen dat als de beelden niet volledig aan de regels voldoen dat ze dan niet gebruikt kunnen worden. Dat is eigenlijk niet het geval. De politie gebruikt ze hoe dan ook voor de opsporing. Zelfs tijdens een rechtszaak is het gebruikelijk beelden op te voeren als bewijsmateriaal ook als ze niet voldoen aan de regelgeving. Als de camera's niet zijn geplaatst volgens de regelgeving dan heeft de persoon die er mee geconfronteerd wordt natuurlijk bepaalde rechten maar dat betekend niet dat de beelden overbodig zijn geworden. 

Schending van privacy met camerabewaking 

Stel dat je bent gefilmd met een bewakingscamera en je bent het hier niet mee eens wat kan je er dan aan doen? Het is een lastig traject om te achterhalen vaak wie de beelden heeft gemaakt of daadwerkelijk ervoor zorgen dat ze gewist worden. Als er duidelijk is wie de beelden heeft gemaakt en waarom dan is het mogelijk een beroep te doen op de privacy wetgeving. Dat kan je het beste in samenwerking met een jurist doen omdat die je kan helpen het op de juiste manier in te vullen. 

Camerabewaking bedrijf

Het is verstandig om bij een bedrijf camerabewaking te plaatsen en dat kan verschillende doeleinden hebben. Als de camera's worden geplaatst voor de beveiliging van het pand rondom dan is het toegestaan maar wel verplicht de bezoekers hiervan op de hoogste te stellen.

Camerabewaking thuis

Het plaatsen van camerabewaking mag in en rondom de woning. Denk even terug aan het gezonde verstand en de bijvangst. In de tuin van de buren filmen is niet het toepassen van gezond verstand. Dat wordt gezien als een privacy overtreding. Het filmen bij de buren aan de overkant in de woning kan niet als bijvangst gezien worden. Indien er een gedeelte van de openbare weg in beeld zal er geen bezwaar zijn. Dan kan iemand die langsloopt weer gezien worden als bijvangst. Probeer ook bij een woning de 'bezoeker' te laten weten dat er camerabewaking aanwezig is. Als je de bezoeker op de hoogte stelt van de camerabewaking kan hier een preventieve werking van uitgaan maar dat is ook verplicht volgens de regelgeving.  

Eigendommen bewaking

Het is normaal om je eigendommen te bewaken ook als die niet op je eigen terrein staan. Bij het filmen van een parkeerplaats bijvoorbeeld is het logisch dat er andere mensen gefilmd worden die voorbij lopen.