Een camera op zonne-energie heeft als groot voordeel dat de batterij niet vervangen hoeft te worden. Daarom is hij gemakkelijk overal te plaatsen zonder dat er een kabel naar de camera toe nodig is.

Draadloze camera op zonne energie

Een camera op zonne-energie is makkelijk, snel en betrouwbaar. De keuze voor de juiste camera hangt af van het zonnepaneel, de interne batterij en of er Wi-Fi bereik is. Een draadloze camera op zonne-energie kan met een 4G simkaart geplaatst worden. De camera kan zonder stroom en Wi-Fi bereik een perfect beeld weergeven. Ze zijn met name geschikt voor het in de gaten houden van plekken waar geen stroom of internet verbinding is. 

Een draadloze camera op zonne-energie is altijd een IP camera op zonne-energie. Er zijn geen andere technieken die rechtstreeks zonne-energie ondersteunen.

Kies jij voor een 4G of Wi-Fi draadloze camera op zonne energie?

De keuze tussen wifi camera op zonne-energie of een 4G ip camera op zonne-energie hangt af van het bereik dat de locatie biedt. Als er voldoende Wi-Fi bereik is waar de camera komt te hangen dan is dat over het algemeen de voordeligste oplossing. Een 4G ip camera op zone-energie heeft een 4G simkaart nodig voor de communicatie met een smartphone of laptop.

Wi-Fi camera op zonne-energie

Als er Wi-Fi bereik in de buurt is dan is dit meestal de beste keuze.
Wi-Fi Voordelen
 • Geen extra kosten voor een 4G verbinding
 • Makkelijk te verbinden met je eigen netwerk
 • Niet afhankelijk van een 4G signaal
Wi-Fi nadelen
 • Het bereik van Wi-Fi is buiten vaak minder dan binnen
 • De bestaande verbinding wordt belast
 • De camera’s ondersteunen bijna nooit een (snellere) 5 GHz verbinding

4G camera op zonne-energie

Gebruik een 4G oplossing voor de plekken die afgelegen zijn.
4G voordelen
 • Niet afhankelijk van een Wi-Fi bereik
 • Ideaal voor buitengebieden
 • Werkt bij uitval van een Wi-Fi netwerk of de internet verbinding
4G nadelen
 • Extra maandelijkse kosten voor de verbinding
 • De simkaart opladen of een abonnement
 • Het bereik van 4G kan wisselend zijn op sommige locaties

Zonnepaneel capaciteit

Bij een camera op zonnepanelen is het zonnepaneel een belangrijk onderdeel omdat die bepaald hoe snel de batterij van de camera opgeladen wordt. De camera dient snel genoeg opgeladen te worden om de batterij vol te houden zodat die niet vervangen hoeft te worden en de camera blijft werken. Het zonnepaneel is belangrijk voor een camera zonder stroom voor buiten maar de capaciteit van de batterij van de camera is ook van belang. Kijk dus goed naar de 'Watt' aanduiding bij het paneel om te zien he snel de batterij kan laden. 

Is er voldoende zon waar je de camera wilt plaatsen?

Ideale plaatsing bewakingscamera met zonnepaneel
Denk goed na over de juiste plaatsing van het zonnepaneel. Bij de meeste camera's kan het zonnepaneel kan op een andere plek dan de camera worden geplaatst. Het zonnepaneel dient wel voldoende (zon)licht te krijgen om de batterij op te laden. Hang het zonnepaneel zoveel mogelijk naar het zuiden gericht en onder een kleine hoek, 40 graden is ideaal. Plaats het zonnepaneel niet volledig plat op een dak omdat vuil er dan op kan blijven liggen.

Batterij capaciteit

De grote van de batterij bepaald hoelang de camera kan opnemen en blijven werken. De bewakingscamera’s op zonne-energie nemen niet continue op omdat ze dan snel leeg zouden zijn. De camera’s werken alleen als ze beweging zien, daarom kan de camera met alleen een batterij dagen, weken of soms maanden opnemen. Het beste is om te kiezen voor een camera met een grote capaciteit batterij. Behalve de batterij is de manier van bewegingsdetectie ook een belangrijke factor voor de tijd die een camera kan opnemen. Als het zonnepaneel de batterij voldoende kan vullen om op te blijven nemen dan is de capaciteit voldoende.

Beweging detecteren met een PIR

De meeste camera op batterij detecteren beweging met een PIR (passief infrarood). Het PIR element gebruikt veel minder batterij dan de sensor van een camera. Als er gebruik gemaakt van een PIR dan staat de camera eigenlijk 'uit'. De camera schiet aan en begint met opnemen als de PIR beweging detecteert. 

Is er voldoende bereik 4G bereik?

T-mobile dekking 4G

KPN dekking 4G

Dekking 4G Vodafone

Vodafone dekking 4G

Klik op de kaart om een postcode in te voeren en de exacte dekking te controleren

De camera die je wilt plaatsen dient natuurlijk een goede 4G dekking te hebben. Het is gemakkelijk om te zien welke provider waar dekking heeft via de de 4G dekkingskaart. Kies de juiste simkaart afhankelijk van het dekkingsniveau. T-Mobile heeft de beste dekking door het hele land zoals te zien op de kaart. De simkaart hoeft alleen een data verbinding te hebben. 

Top 3 Wi-Fi bewakingscamera's op zonne-energie 

Welke draadloze Wi-Fi camera werkt het beste op zonne-energie?
1. Reolink Argus 3

Batterij

De batterij is 5200mAh en gaat 4 tot 6 maanden mee. De levensduur is afhankelijk van het gebruik maar zelfs bij zwaar gebruik gaat hij maande mee.

Zonnepaneel

Het zonnepaneel kan de batterij in een paar uur volledig opladen. Inclusief 360 graden beugel en 4 meter kabel zodat het paneel op het dak geplaatst kan worden.

PIR element

De camera is voorzien van een PIR element. De afstand waarop het PIR element reageert is in te stellen waardoor valse meldingen tot het verleden behoren!

Totale score :  5 / 5

 • Neemt op zonder Wi-Fi verbinding via een SD kaart
 • 4 meter kabel voor het zonnepaneel
 • Starlight sensor en witte LED voor perfect nachtzicht
 • Speaker en microfoon
Reolink heeft gedacht aan installatie gemak en gebruikers gemak. Het merk richt zich op de particulier en heeft een uitgebreide database met vragen. De bijgeleverde handleiding is voorzien van handige tips waarmee iedereen de camera op de juiste wijze op kan hangen. 
2. Easy

Batterij

De batterij is 5200mAh en gaat 3 tot 6 maanden mee. De levensduur is afhankelijk van het gebruik maar zelfs bij zwaar gebruik gaat hij maande mee.

Zonnepaneel

Het zonnepaneel kan de batterij in 24 uur volledig opladen. Inclusief 360 graden beugel en 4 meter kabel zodat het paneel op het dak geplaatst kan worden.

PIR element

De camera is voorzien van een PIR element. De dagen waarop het PIR element reageert is in te stellen. Totale score :  4 / 5

 • Opnemen op de recorder van de set
 • Het zonnepaneel zit aan de camera vast
Deze set heeft als grote voordeel de recorder. Bekijk de camera's rechtstreeks op een televisie met de HDMI aansluiting op de recorder. Dankzij de recorder zijn de camera's zuinig en niet afhankelijk van een Wi-Fi netwerk. 
3. SMILON 

Batterij

De batterij is 6000mAh en gaat 1 tot 2 maanden mee. De levensduur is afhankelijk van het gebruik maar zelfs bij zwaar gebruik gaat hij maande mee.

Zonnepaneel

Het zonnepaneel kan de batterij in 12 uur volledig opladen. Inclusief 360 graden beugel en USB kabel zodat het paneel op het dak geplaatst kan worden.

PIR element

De camera is voorzien van een PIR element. De dagen waarop het PIR element reageert is in te stellen. Totale score :  3.5 / 5

 • Houder met magneet bevestiging
 • Speaker en microfoon
Een goed prijs voor een makkelijke oplossing. De camera is van alle opties voorzien en spatwaterdicht. In het volledig donker kan de camera moeite hebben met nachtzicht omdat er geen IR LED op de camera zitten. 

4G bewakingscamera op zonne-energie 

Reolink Go 4G

Batterij

De batterij is 7800mAh en gaat 1 tot 2 maanden mee. De levensduur is afhankelijk van het gebruik maar zelfs bij zwaar gebruik gaat hij maande mee.

Zonnepaneel

Het zonnepaneel kan de batterij in een paar uur volledig opladen. Inclusief 360 graden beugel en 4 meter kabel zodat het paneel op het dak geplaatst kan worden.

PIR element

De camera is voorzien van een PIR element. De afstand waarop het PIR element reageert is in te stellen waardoor valse meldingen tot het verleden behoren!

Totale score :  5 / 5

 • Neemt op zonder Wi-Fi verbinding via een SD kaart
 • 4 meter kabel voor het zonnepaneel
 • Starlight sensor voor perfect nachtzicht
 • Speaker en microfoon
Reolink heeft gedacht aan installatie gemak en gebruikers gemak. Het merk richt zich op de particulier en heeft een uitgebreide database met vragen. De bijgeleverde handleiding is voorzien van handige tips waarmee iedereen de camera op de juiste wijze op kan hangen. 

Niet onderhoudsvrij, af en toe schoonmaken

Een bewakingscamera met zonnepaneel is niet volledig onderhoudsvrij. De camera hoeft niet opgeladen te worden en de batterij niet gewisseld. Het zonnepaneel laadt de batterij van de camera. Daarvoor moet het zonnepaneel altijd goed blijven werken. Hij is gemaakt om buiten op te hangen maar zal af en toe schoongemaakt moeten worden. Als er iets op het paneel ligt dan zal hij de camera niet meer opladen of niet goed meer opladen. Neem gelijk de lens van de camera mee bij het schoonmaken zodat het beeld helder blijft.